Greta Aune Jotun

163

Hvorfor skal terror mot Israel forstås, ikke kritiseres?

Publisert: 24. mai 2019

Det siste året har tusener og atter tusener gaza-arabere, så og si hver uke etter den islamske fredagsbønnen, stormet mot grensen til Israel - etter oppfordring fra Hamas. Våpnene har vært brannfakler, brennende bildekk, eksplosiver, skytevåpen og - steiner. Ja, en skarp stein kylt mot ansiktet, er også et våpen som kan skade stygt.

Ifølge NRK deltok 40 000 i demonstrasjonen i uke 13 i år. Av fjernsynsbilder kunne man se et stort antall mindreårige barn. Er det greit å ta barn med i voldelige demonstrasjoner? Palestina-venner har vært urovekkende tause om det. Norske myndigheter og nyhetspresse likeså. Terroren som har rammet det jødiske folk gjennom årtier, har også blitt ignorert, av mange. Klassekampen kom med følgende bagatellisering i mars i år: "Den siste våpenhvilen ble brutt lørdag da israelske fly bombet mål i Gaza som svar på et forsøk på å kaste 'kinaputter' over gjerdet".

Et nødvendig tilbakeblikk: Før valget i 2006 fortalte Mahmoud Abbas at PLO ønsket en stat basert på demokratiske prinsipper. Senere, under valgkampen, uttalte han at de ikke ønsket en verdslig løsning for fred og at "staten" skulle være jøderen. Slik bekreftet han innholdet i den islamske rettsforståelsen. Abbas ønsket også at Hamas og Islamsk Jihad skulle innlemmes i lederskapet, som den gang ble kalt Palestinske Autoritet. Ergo: Terrorister ble rehabilitert til "demokratisk valgte politikere". Noen trodde kanskje at PLO med denne innbydelsen ønsket å temme de to nevnte terrorgruppene, men det viste seg at hensikten var å styrke et noe svekket, men likevel kamplystent PLO. PLO ble etablert i 1964 med formål å utslette Israel. Hamas har samme mål.

Ifølge Journal of Palestine Studies var det i perioden 1993-2006 i alt 171 selvmordsbombinger, utført av PLO-grupper og Hamas og Palestinian Islamic Jihad. Bare i løpet av ett år, i 2002, kunne terroristene notere 53 angrep på sine skrytelister. Bryllup og andre familiefester var populære mål, likeså (skole)busser og diskotek. Flere angrep ble utført av Islamic Jihad Women. Som kjent økte terroren etter at gaza-jødene, både de levende og deres døde, ble "støvsuget" ut av området i 2005. Ergo: "Landområder for fred" var et skinnløfte. Da det jødiske folk krevde handling fra landets regjering, og våpenlagre ble bombet, sikkerhetsrutiner skjerpet og forsvarsgjerde/mur satt opp, førte dette til skarpe protester fra Israels fiender, også i Norge. Israel, som det eneste landet i verden, skulle ikke få forsvare sine innbyggere mot terror. Norge har slitt med ett større terrorangrep de siste tjuefem årene, Israel flere hundre.

Så bør man heller ikke glemme rakettangrepene fra tidligere  år - og nå. Siden Hamas fikk styringen over Gaza-stripen har det i sum blitt skutt over 30 000 raketter inn på israelsk territorium. Tretti tusen! Tusener av jødiske barn og voksne må tilbringe mye tid i tilfluktsrom, år etter år.

Klassekampen 7. mai: En lege har sagt det er ulevelig i Gaza. Vel, så bør også norske nyhetsmedier adressere  kritikken til de styrende i Gaza. Ikke frata dem ansvaret. Terror er terror, også når jøder rammes!

Innlegget ble publisert i Klassekampen 11. mai 2019.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere