Nils Jakob Alvarez-Lyseng

3

Har vi politikere i dag som tenker langsiktig?

Jeg har ikke svarene, men søker etter noe langsiktig tenking fra dagens politikere. Siden det virker veldig normalt å tenke kortsiktig og søke etter en rask gevinst, enn å se helhetlig for fremtiden. Jeg savner statsmenn som tenker på neste generasjon og ikke politikere som bare har en plan for neste valg.

Publisert: 24. mai 2019

Jeg skal gjøre dette veldig enkelt og banalt. Skal ikke sitere en haug av døde hvite menn og deres teorier. Ei heller skrive en djup essay som beskriver hva som mangles. Fordi da ville jeg ikke hatt en jobb eller ett liv å leve.

Jeg er en enkel statsborger og har ikke mye å vise til. Er i midten av 30-årene og har utdannelse. På grunn av dette, så har jeg visse forventinger. Det er dette jeg vil beskrive i dag. Noe jeg ikke klare å legge under en stol og glemme.

Grunnen til dette er at vi er snart i valgmodus. Det er snart September og politikerne er ute med utsagn, nye forslag og ikke minst valgløfter. Jeg er gammel nok til høre mye lignende før, like mye click-bait og jippoer for å fange interesse. Det vil være ramaskrik og mikroskopiske kriser, der personer har gått for langt og beskrevet en situasjon feil. Dette skjer alltid i disse tider, men det er ikke grunne til hvorfor jeg skriver.

Grunner er en ting, vi mangler statsmenn, vi mangler personer som representerer oss som tenker ikke på neste valg eller neste meningsmåling. Det er der vi er, vi lager små vindu og overskrifter, for så å gå videre. Istedenfor å sikre fremtiden, istedenfor å finne løsninger for neste generasjon. Vi har ikke en regjering som er villig til å gå konkurs for å bygge ut nødvendige jernbane. Vi har ikke en regjering som vil investere i grønn teknologi eller sikre arbeidsplasser av den sorten.

Det er bedre å støtte mindre prosjekter som E-18 rundt Oslo og andre hobsyssel akkurat som vi er hobbiter. Fordi, intet er bedre enn å nedlegge sykehus og gjøre staten mer fraværende fra folk. Samtidig som de velstående skal få skattekutt. Fordi det er fremtidsrettet. Det er progressivt og smart. Da også kutte i pensjonen og ikke øke midlene til minstepensjonistene.

Man er sannelig sikker at man får støtte av eliten og de velstående med å gjøre dette. Vil også få støtte av de konservative og gi et par symbol-politiske valg som å kunne bruke Segway og lakrispiper. Likevel, intet av dette redder morgendagen, intet av dette skaper stabilitet eller sikrer statsbudsjettet. Enn så lenge er dette greit.

Det er derfor jeg savner langsiktig tenking, risikere noe for å gjøre noe stort. Bygge noe for fremtiden som ikke lønnsomt nå, men i størrelsesorden som skal passe fremtiden. Noen steder har man bygget for små broer i forhold til dagens forhold og derfor måtte bygge to broer som har to-felts vei. Istedenfor når man hadde sist store prosjekt og vei-utbygning på 70-80 tallet, bygget man en to-felts.. Når man kunne analysert nødvendigheten av 4 felt innen noen ti-år. Dette er å spare i nuet og ikke se på statistikken for hva som trengs for neste generasjon. Det er ikke enkelt, men noen har tenkt slikt og tørt i tidligere tider å bygge større enn sin tid. Noe vi bør ønske av våre politikere nå.  

I samme leia bør en tenke på annen utbygging, om det gjelder motorveier, jernbane og skole-utbygning. Alt som gjelder å investere i fremtiden. Ja, dette vil være kostbart. Akkurat som å sikre pensjonen for neste generasjon. Alle valg, alle avgjørelser koster noe, enten tid eller penger. Hvis vi vil sikre nok skoler, barnehager, veier, jernbaner, havner osv. Vil koste å bygge og drifte, men man må tenke på hva som kan være nødvendig. Hva som er våre verdier og hva vil sikre i fremtiden.

Ikke være redd for hysteriet rundt bommene, ikke være redd for vindmøllene, men tenke hva vi tjene penger på i fremtiden og sysselsette neste generasjonen. Ikke bare leve i nuet. Risikere for å bygge noe stort for neste generasjon. Jeg vet det er mye å be om. Det vil være kostbart for den som tør å stå i det. Likevel, vi trenger dette og vi trenger noen som er der nå. Som vil justere kursen og ikke bare for neste valgkamp måling, men for de kommende generasjon. Slik at vi har etterlatt noe de kan ta vare på og se som sitt. 

La meg også ende dette slik. Jeg har ikke alle svarene, det er heller ikke meningen. Det er heller et inderlig ønske om å se noe mer langsiktig tenking og se sporene av noe større. En helhets tanke som til tider kan være fraværende. I alle fall virker det slik og jeg ser ingen antydninger til det motsatte. Peace.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere