Sigrid Arentz Bøckman

1

Må ikke være slik

Vi lever i en fantastisk verden som har mat nok og plass nok til oss alle, men allikevel lever mange i den ytterste nød, sult og fattigdom. Hvorfor er det slik?

Publisert: 22. mai 2019


Jeg har reist en del ute i den store verden, og jeg har fått oppleve for en fantastisk vakker verden Gud har gitt oss, en edens hage. Men slett ikke alle steder har menneskene det like godt som de fleste av oss har det her i Norge. Vi lever i en fantastisk verden som har mat nok og plass nok til oss alle, men allikevel lever mange i den ytterste nød, sult og fattigdom. Hvorfor er det slik?

I Matteus evangelium kapittel 6 sier Jesus: «Ingen kan tjene to herrer. Han vil hate den ene og elske den andre, eller holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon.» Dette er en del av Jesu fantastiske bergpreken.

Hvem er Mammon? Jo, der er pengenes Gud.  Og er det noen Gud som dyrkes på jorden i dag, så er det nettopp Mammon. Penger trenger vi alle for å leve et godt liv. Men vi trenger ikke millioner. Vi må forvalte våre penger så de blir til glede for mange.

Vi mennesker har alltid likt å konkurrere og slåss. Det ligger i vår natur. Og vi er flinke til å danne fiendebilder: Vi mot dem. Dette har nok ført til mye spenning, og mye sorg.

Før kjempet vi med pil og bue, med slegger, med sverd og med andre liknende våpen. Så kom geværet. Men nå har vi brukt vår intelligens og tekniske utvikling til å lage veldig effektive masseødeleggelsesvåpen.

Vi har en fantastisk oppegående ungdom som nå arbeider for å bekjempe all forurensningen vi mennesker lager til. De kjemper mot plast- og luftforurensning. Men hva med den veldige forurensningen alle de forferdelige krigene fører til? Har dere hørt om flyskam? Skam over å bruke forurensende fly? Men hva forurenser ikke alle krigsflyene, tanksene, krigsbåtene,rakettene som skytes ut. Har du sett en rakett falle over en by og all røken som stiger opp? For en forurensning det blir når byer bombes sønder og sammen! Og all den menneskelige lidelsen det skaper. Tusener som blir drept. Tusener som blir såret. Milioner som må flykte og sitter igjen med sorgen og traumene. For en galskap!

Statsmenn kommer sammen og forhandler om fred. Men hvorfor blir det ikke fred? Kanskje på grunn av at de ikke stoler på hverandre? Kanskje fordi de er redd for å miste makt. Og kanskje på grunn av penger. Hvem tjener på alle krigene som raser? Jo, de rike landene, og deres ledere, som produserer alle disse djevelske våpnene og selger dem til de krigende partene. Og denne inntekten ønsker de ikke å miste. Også Norge tjener på dette, og jeg synes det er en skam!

Husker dere den svarte presten i USA som kjempet for de svartes rettigheter, Martin Luther King. I sin berømte tale sa han: «I have a dream» Jeg har en drøm. Hans drøm var at svarte og hvite kunne leve fredelig sammen i landet og ha de samme rettigheter. Og den drømmen er delvis gått i oppfyllelse.

Jeg har også en drøm. En drøm om en verden hvor Jesus er vår Gud, og ikke Mammon. En drøm om en verden i fred. En drøm om å kunne overlate en like vakker verden til våre barn, barnebarn og oldebarn, som den verden vi lever i.

Tenk om alle de som nå produserer krigsmateriell, ble omskolert til å hjelpe folk i de fattige nasjonene opp av elendigheten. Tenk om alle land fritt kunne bruka alle de millionene vi nå bruker til å forsvare landene våre, til å hjelpe folket vårt. Tenk om vi slapp å bruke pengene våre på u-hjelp, fordi alle nå hadde det de trengte.

Jeg drømmer om en verden uten de store, ødeleggende krigene. En verden hvor alle kan leve trygt i sitt eget land og arbeide for å skaffe sin familie det de trenger for et godt liv. En verden uten flyktninger. En verden hvor vi kan reise på besøk til andre land uten å være redd for terrorister.

Er dette mulig? Ja, det tror jeg. Men det vil kreve en kjempestor innsats av oss alle. Vi må alle bruke alle midler for å reise oss i protest mot de store krigene som nå raser. Å kjempe mot pengemakten, mot våpenlobbien, mot de pengesterke lederne, vil kreve blod, svette og tårer. Husker dere at det var det  Winston Churchill sa til det engelske folk før de greide å få slutt på andre verdenskrig.

Nå bruker kirken store krefter på å bekjempe abort. Ja visst er det drap. Men i denne konflikten kjemper vi ofte mot kvinner i en veldig sårbar livssituasjon. Og hvor mange er det som blir drept i abort mot de millionene som blir drept i krig? Å kjempe mot krig, er en mye vanskeligere kamp. Da kjemper vi mot mektige og pengesterke ledere. Og de lar seg ikke nedkjempe uten sterk motstand. Her mener jeg at alle kirker og alle kristne virkelig må mobilisere i gjerning og i bønn mot  denne massenedslaktingen. Vi kan ikke bare se på at all denne lidelsen fortsetter!

Når vi er mange nok som kjemper mot krig, for fred, så er jeg sikker på at Gud, med sin himmelske hær, vil komme oss til hjelpe. Gud griper ikke inn før vi ber ham om det. Jeg tror, og ber om, at når dette århundret er over, er det ikke lenger store, væpnede konflikter i verden. Skal vi berge vår verden slik vi nå kjenner den, må vi legge ned våpnene. Siden vi er mennesker, vil det fortsatt være konflikter, men ikke krig.

Må Gud velsigne oss til å gå inn i denne kampen, og til å vinne den.  

    Sigrid Bøckman

    Prestevikar i Ibestad

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere