Tore Danielsen

17

Hva er en Gospel John?

Da jeg jobbet som pastor for rundt 20 år siden hadde vi engang besøk av en gjestepredikant i forbindelse med noen møter som menigheten var med på å arrangere. Gjestepredikanten var kjent for at han var flink til å holde såkalte kollekttaler og til å ta opp offer, derfor spurte noen av pastorene ham om han kunne tenke seg til å ta opp kollekten på et kveldsmøte? Joda, det kunne predikanten. Men på én betingelse; 20% av alle pengene som kom inn i kollekten skulle gå rett i hans egen lomme. Og det gjorde de.

Publisert: 21. mai 2019

På 1970-tallet skrev den kjente jazz-komponisten Jeffrey Steinberg en melodi for sin gode venn trompetisten og show-mannen Maynard Fergusson. Melodien fikk tittelen Gospel John, inspirert av en afroamerikansk jazz-sanger ved navn John som alltid hørtes ut som om han prekte når han sang.

På en av Maynard Fergusson sine konserter en gang på 1970-tallet var det en TV-kanal tilstede og filmet mens denne friske melodien ble fremført av bandet. Underveis i melodien får den impulsive Maynard plutselig en innskytelse; han tar frem en slags kurv og forsøker å ta opp en kollekt mens bandet spiller. Publikum bryter ut i latter og synes at hele opptrinnet er kjempemorsomt. Det at Fergusson på denne konserten parodierer en pengeinnsamlende predikant, viser at allerede på 1970-tallet ble mange predikanter i USA forbundet med det at de var litt for flinke til å samle inn penger. Videoklippet hvor Maynard Fergusson tar opp kollekt finnes på youtube.com, og man kan enkelt finne det ved å søke på melodien «Gospel John».

Hva er så en «Gospel John»? Min definisjon av en Gospel John, er at det er en pengepredikant. Med andre ord, en predikant med et overdrevent fokus på dette med kollekter, offer, penger, økonomi, inntekter og profitt. For de finnes, og de har lenge funnets i kristne sammenhenger. Visst er det en fair sak å samle inn penger til de fattige, til gode formål, for andre menneskers ve og vel, samt til viktige prosjekter som misjon og lignende, men dersom man samler inn penger til seg selv, med den motivasjonen at man selv skal bli rik, suksessfull, vellykket og oppleve luksus, ja da er man etter min mening virkelig på villspor. Kanskje du selv er, eller har vært en "Gospel John", en pengepredikant, og trenger, slik som meg, å omvende deg fra dette, og å ta et oppgjør med det? Eller kanskje du har vært eksponert for en manipulerende "Gospel John" som først og fremst var interessert i pengene dine, og som, når alt kom til alt, ikke brydde seg det aller minste om deg som menneske? Da jeg jobbet som pastor for rundt 20 år siden hadde vi engang besøk av en gjestepredikant i forbindelse med noen møter som menigheten var med på å arrangere. Gjestepredikanten var kjent for at han var flink til å holde såkalte kollekttaler og til å ta opp offer, derfor spurte noen av pastorene ham om han kunne tenke seg til å ta opp kollekten på et kveldsmøte? Joda, det kunne predikanten. Men på én betingelse; 20% av alle pengene som kom inn i kollekten skulle gå rett i hans egen lomme! Og det gjorde de. Så vidt jeg husker kom det inn et sted mellom 50 000 og 70 000 kroner i kollekt den kvelden, og 20% av disse gikk rett i lomma på predikanten. I tillegg kom de ordinære møtehonorarene som han fikk for å preke, og de var ikke små de heller.

Forkynnelsen av Evangeliet skal definitivt ikke handle om å samle inn mest mulig penger! Ei heller skal det handle om investeringer, profitt og kapital, skyhøye styrehonorarer og møtehonorarer, millionlønninger, luksusreiser med dyre hotellopphold betalt av menigheten og mer av samme sorten. For alt slikt handler til syvende og sist bare om selviskhet og egoisme, og det har aldri gagnet Guds Rike.

Kilder:

ttps://www.youtube.com/watch?v=REAlPEWq33c&list=RDREAlPEWq33c&start_radio=1

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere