Verdidebatt

Hvor ble det av Åpen Folkekirke som "tydelig alternativ"?

Gard Realf Sandaker-Nielsen har 16. mai kommet med nok en apologi for Åpen Folkekirke (ÅF), men det begynner å bli vanskelig å forstå hvordan alt henger sammen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

5. april mente han nemlig at ÅF var "viktigere enn noen gang" fordi "det trengs tydelige alternativer som medlemmene kan ta stilling til". Men 16. mai mener han det er uproblematisk at ÅF mangler tydelige standpunkter om kirkeordning, enda det er blant valgets viktigste saker. Ja, det er til og med positivt at ÅF representerer et mangfold av perspektiver. Hvordan i all verden er dette ment å utgjøre et tydelig alternativ som velgere kan stemme på, og samtidig vite hva de velger? Eller kanskje er saken om kirkeordning så kompleks at velgerne skal få slippe å ta stilling til den? Dette minner ikke om det åpne kirkedemokratiet ÅF har snakket om.

Én kjepphest

Nå prøver altså Sandaker-Nielsen å framstille det som uansvarlig å ta stilling til kirkepolitiske spørsmål i forkant av et valg; "denne gangen har vi ikke råd til verken egne kjepphester eller blindsoner". Dette rimer vel dårlig med hvordan ÅF for fire år siden gikk til valg på én eneste kjepphest.

Forøvrig sender Sandaker-Nielsen ballen tilbake til Nominasjonskomiteens lister - de har jo slett ikke noe tydelig program i dette spørsmålet. Her trengs det litt oppklaring av den valgordningen som Sandaker-Nielsen selv har vært med på å vedta. Vi som har sittet i nominasjonskomiteene har hatt som mål å nominere en liste som representerer bredden i kirkepolitiske spørsmål. Da er det klart at listen som helhet ikke representerer noe program. Men målet er nettopp å løfte frem enkeltkandidater med sine engasjement; for eksempel kan de gå til valg på standpunkter om kirkeordning. Vi kan heller ikke forhåndskumulere kandidater (i motsetning til ÅF).

Meningsløst skuespill

Dermed får velgerne i størst mulig grad bestemme hvem som velges - og faktisk også hvilke politiske spørsmål som skal avgjøre valget. Stemmer man derimot på ÅF, er det mye vanskeligere å få valgt de kandidatene som man står sammen med i syn på kirkeordning. Da blir det meningsløst å late som om det er positivt at ÅF ikke vil ta standpunkt i en viktig sak.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt