Erik LUNDE ERIK Lunde

3

Hans Nielsen Hauge som inspirasjon for en tredje vei

Næringsliv kan handle om mer enn å fylle lommeboken. Det visste innovatøren Hauge som jobbet hardt for en høyere hensikt.

Publisert: 16. mai 2019

Skrevet av Magne Supphellen og Erik Lunde, Sentralstyremedlemmer i KrF

KrFs verdigrunnlag er hentet fra Bibelen, ­kristen sosial­etikk og den kristne tradisjonen. En sentral person i ­Norges kristne tradisjon og h­istorie er lekpredikanten og serie-­gründeren Hans Nielsen 
Hauge. Hans liv og tenkning fikk stor betydning i landet 
vårt og er fortsatt en ­viktig 
inspirasjonskilde. Mange har lagt 
merke til at vi i KrF er blant de ­inspirerte.

Vår politikk bygger på grunnverdiene menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar, og Hauge kan forstås som et 
historisk eksempel på hvordan disse verdiene kan omsettes til praktisk handling. Spesielt er Hauges tenkning og praksis som gründer og næringsutvikler ­interessant.

Gult prosjek

Tor B. ­Jørgensen uttrykker i Vårt Land 8. mai ­bekymring for at Hauge skal «bli tatt til inntekt for dagens «blå» prosjekt». Vi vil understreke at vi ikke har noe blått prosjekt i KrF, men et gult. Når vi i KrF lar oss inspirere av Hauge, er det fordi et helhetlig blikk på Hauges tenkning og praksis danner grunnlag for en tredje «sentrumsvei» i næringspolitikken.

Ser vi nærmere på motivasjonen for Hauges næringsvirksomhet, finner vi at den tjente en høyere hensikt enn å fylle egen lommebok. Den var et middel for å finansiere bevegelsen og for å skape nye arbeidsplasser. Den var et middel for en høyere hensikt. Hauge var sterkt opptatt av lønnsomhet, og arbeidet utrettelig med innovasjon, men det var kallet som drev ham og hans ­etterfølgere, ikke egen vinning. Vi finner hos Hauge både en sterk sosial orientering med vekt på omsorg og inkludering – og et tydelig fokus på det individuelle ansvaret for å ta i bruk gudgitte talenter i arbeidet for en ­høyere hensikt. Denne økonomiske tenkningen representerer noe mer og noe annet enn tradisjonell høyre- eller venstrepolitikk. Den representerer en tredje vei.

Haugiansk gründerskap 

Vi tror Norge trenger en tredje vei i næringspolitikken. Derfor vil vi utvikle en politikk som ­kobler den haugianske inspirasjonen med innsikt fra ­moderne ­forskning på gründerskap og næringsutvikling

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
3 dager siden / 2325 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1868 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1108 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
6 dager siden / 900 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 671 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
11 dager siden / 595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere