Ole Jakob Warlo

10

Kommunistisk bagatellisering

Rød Ungdom bagatelliserer kommunismen. Idelogien har vist seg å være diktatorisk og voldelig. Ideologien har ført til alt annet enn lykke for landets innbyggere. Derfor må den bekjempes for alt den er verdt.

Publisert: 16. mai 2019

Alberte T. Bekkhus i Rød Ungdom skriver i Si;D, den 14. mai at hun jublet da kommunismen som begrep ble beholdt i prinsipprogrammet til hennes moderparti. Ingen skal nekte henne for å være glad, men hennes jubel bør erstattes av en historietime. 

Marxismen som Bekkhus nevner, stammer fra Karl Marx. Da er det en selvfølge å ta utgangspunkt i Marx og Friedrich Engels verker ”Das Kapital”. Der beskrives deres klasseløse system teoretisk – men ikke praktisk. Vi har sett partier i Norge ta inspirasjon fra marxismen som AKP (m-l), Rødts forgjenger. I land etter land har ideologien som Bekkhus beundrer feilet. Å kunne få et klasseløst samfunn bør forbli en drøm, eller et mareritt.

Kinesiske tilstander

I Kina prøves Bekkhus klassesystem ut. Diktatur, masseovervåking, hungersnød, grove menneskerettighetsbrudd og en kunstig manipulasjon av økonomien for å gjøre landet til et utstillingsvindu for marxismen er realiteten. Det samme ser vi også eksempelvis på Cuba hvor en skyhøy inflasjon og rasjonalisering av mat er blitt en realitet.

Marxismen er en hjørnestein innenfor kommunismen. Utgangspunktet i kommunismen er planøkonomi, altså statlig styring av produksjonsmidler. Staten skal produsere varer og tjenester, noe som medfører et kunstig marked. Realiteten i land som Sovjetunionen, Cuba og Nord-Korea er at det feiler gang på gang. Grunnen er såre enkel: Staten kan på ikke forhånd vite hvor mye det skal produseres av en vare eller tjeneste. Det er kun markedet uten statlig innblanding som kan gjøre det, fordi markedet styres av tilbud og etterspørsel fra oss enkeltmennesker. 

Ut av fattigdom

Bekkhus argumenterer for at kapitalismens eneste mål er profitt. Kapitalismen, eller bedre formulert markedsøkonomien, styres som sagt av tilbud og etterspørsel etter forbrukerne. Det er en selvfølge at du som eier vil tjene penger på din produksjon av varer eller tjenester. For hva skal være grunnen til å stå på hver dag og jobbe hardt hvis all form for privat eiendomsrett tilfaller staten og overskuddet går til ”pampene” i statsapparatet? Det er en grunn til at kommunismen feiler på nettopp dette. 

Privat eiendomsrett er en selvfølge hvis et samfunn skal gå fremover. Marx og Engels tro på at enkeltmennesker jakter i flokk er feil. Vi er ikke maur. Individer er først og fremst enkeltmennesker som ønsker å brødfø seg selv og sine nærmeste gjennom privat eiendomsrett og ansvar. Markedsøkonomien har løftet land i Afrika ut av fattigdom, ikke planøkonomien. Den har ført til det motsatte. 

Konsekvensene uteblir

En revolusjon som Bekkhus beskriver ut i fra et klimaperspektiv, faller på egen nåde. Hun bør se til Kina, et land hun sikkert beundrer. Vi ser kullgruver vokse frem, forurensede elver, masseforsøpling i havet og en ”smog” i metropolene som gjør at innbyggerne må gå med munnbind. Det kommer ikke av kapitalismen. Privat eiendomsrett medfører ansvar for egen eiendom. Det vil være i eiendomsinnehaver interesse å ta vare på sin egen eiendom. Statlig og offentlig eieransvar fører til mindre ansvarlighet, fordi konsekvensene uteblir fra samfunnets hold. 

Rødt burde heller ha hørt på partiledelsen. Kommunismens historie er så dyster at ideologien bør ligge i skuffen til all evig tid. 

Ole Jakob Warlo

Formann i Oslo Vest FpU

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
3 dager siden / 2325 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1868 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1108 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
6 dager siden / 900 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 671 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
11 dager siden / 595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere