Birgitte Lange

Generalsekretær i Redd Barna
3

Norge sponser våpen som tar barneliv

Jeg er en våpenhandler og eier minst 10.000 kroner i noen av verdens største våpenselskaper.

Publisert: 15. mai 2019

Dette er ord jeg aldri skulle tro jeg måtte skrive. Pengene mine er  blant annet investert i selskaper som lager bomber som brukes mot noen av de barna det er min jobb å beskytte. Det er helt uakseptabelt, og jeg vil ut.

Til sammen eier alle vi som bor i Norge flere titalls milliarder kroner i internasjonal våpenindustri til den nette sum av 10.000 kroner på hver og en av oss. I selskaper som Raytheon, der bombene til selskapet er brukt i angrep mot barn i Jemen og i angrep i Syria eller som Dassault, hvis jagerfly er brukt i flere av de 19.000 flyangrepene som er gjennomført i Jemen siden krigen startet i 2015.

Gjennom Oljefondet har hver og en av oss investert i den internasjonale våpenindustrien. Noen av våpnene brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på, og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Til sammen eier Oljefondet titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg estimerer rapporten, som vi har utgitt sammen med flere andre organisasjoner, at fondet er eier i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

Sivile offer 

Ett eksempel er det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner. Selskapet selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile. Rester fra Raytheons bomber har nemlig blitt funnet etter flere flyangrep i Jemen. Blant annet har de blitt brukt til å angripe en skole, et boligområde, et kjøretøy og et bryllup. I de to sistnevnte angrepene ble til sammen 23 barn drept. Den yngste var bare ett år.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre ­sivile angripes i morgen. For det er vanskelig å vite hvor våpen selges videre og hvor de ender opp i framtiden. Nesten ett av fem barn i verden bor i konflikt-soner. Det er flere enn på noe tidspunkt de siste tretti årene. I 2017 ble over 10 000 barn drept eller lemlestet i krig, og dette tallet er dessverre bare toppen av isfjellet på grunn av store mørketall.

Skamfulle verdier 

Jeg vil ikke at vi skal bygge framtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Jeg vil ikke eie en krone i våpenindustrien. Jeg vil ikke være en våpenhandler. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen. Jeg vil at verdiene i Oljefondet skal være de samme verdiene som vi setter høyt i Norge. Jeg vil at Oljefondet skal trekke seg ut av våpenindustrien.

I kveld legger barna mine seg trygt under dyna, fulle av forventninger til morgendagen. For i morgen er det 17. mai. Vi skal ta på oss finstasen, finne fram flagget og feire at vi lever i et land med fred, frihet og demokrati. Det er verdier vi kan være stolte av. Men noen norske verdier, de som måles i kroner og øre og som vi sparer opp gjennom vårt felles oljefond, tjener vi på krig. På utryggheten til flere millioner barn som ikke får bo og vokse opp i et fredelig land. Det er på høy tid at vi sier stopp, og krever at Oljefondet trekker seg ut av våpen. Er du med?

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
22 dager siden / 5216 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 3249 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
24 dager siden / 2364 visninger
Om Atle Sommerfeldts oppgjør med Alv Magnus
av
Andreas Nordli
rundt 1 måned siden / 2289 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
rundt 1 måned siden / 2223 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
21 dager siden / 1788 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
25 dager siden / 1766 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
22 dager siden / 1748 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
18 dager siden / 1680 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere