Lederartikkel Vårt Land

Bli i kirken, Märtha Louise!

Prinsesse Märtha Louise trenger Kristus, og hun trenger kirken. Like mye som alle vi andre gjør.

Publisert: 14. mai 2019  /  5563 visninger.

Misjonssambandets informasjonsleder Espen Ottosen går vel langt når han uttaler at «det vil være konsekvent» av prinsesse Märtha Louise å melde seg ut av Den norske kirke. Årsaken er at hun «står for en nyreligiøs tro, men signaliserer samtidig at hun vil være en del av Den norske kirke». 

Det mener Ottosen er umulig fordi prinsessen har en plass i den kongelige arvefølgen. Grunnloven fastslår som kjent at Kongen skal «bekjenne seg til den evangelisk lutherske religion». – Prinsessen har ikke en kristen bekjennelse», fastslår Ottosen.

Informasjonslederen har helt rett i at mye av det religiøse engasjementet til prinsessen ikke er en del av den kristne tro. Han har rett i at noe av det er direkte i strid med den kristne tro. Og han har rett i at arrangementet Prinsessen og sjamanen i Petrikirken er problematisk. Årsaken skal vi komme tilbake til nedenfor.

Men så lenge Kongehuset ikke har noen seremoniell eller formell rolle i Den norske kirke, er dette et dårlig argument for at prinsessen burde melde seg ut. Tvert imot: Kirken er et sted for mennesker som trår feil. De alvorligste feilene kalles synder. Det er noe Ottosen gjør hver eneste dag. Andre feil handler om at vi forstår stykkevis. Vi mener feil, tenker feil, noen av oss er fullstendig på bærtur til tider. Kristus døde for oss også.

Derfor finnes det bare ett kriterium for å være en del av den kristne kirke: Troen på Kristus, som døde og sto opp igjen for oss. Dersom prinsesse Märtha Louise bekjenner denne troen, vil vi på det sterkeste oppfordre henne til å bli i kirken. Hun trenger Kristus, og hun trenger kirken. Like mye som alle vi andre gjør.

En helt annen sak er arrangementet Prinsessen og sjamanen. Her har Den norske kirke rotet det til for seg selv ved å være inkonsekvent. Hadde dette vært et reelt dialog-arrangement hadde det vært innenfor kirkens oppdrag. Leier man derimot kirken ut på et rent kommersielt grunnlag, uten restriksjoner, da får man gjøre det, og stå for det, selv om det eventuelt strider mot kirkens ståsted. 

Dette er ingen av delene. Etter alt å dømme har man forsøkt å dempe inntrykket av nyåndelighet ved å la dialogprest Silje Trym Mathiassen innlede. Resultatet er en utbredt følelse av at Den norske kirke lar seg bruke. Det burde biskop Anne Lise Ådnøy hatt dømmekraft nok til å stanse.

LES OGSÅ: TF-professor frykter mye show og lite dialog

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
26 dager siden / 8366 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6320 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5234 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
21 dager siden / 3367 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2646 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2165 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1985 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1739 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1714 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1570 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere