Leder

Kristne som lar seg bruke

Det er en svært ubehagelig tanke at kristne mennesker faktisk kan la seg bruke til å trekke samfunnet i en ukristelig retning.

Dersom du for ti år siden spurte folk flest i Norge hva de forbinder med ordet «evangelikal», ville de færreste kunne gi et svar. I dag vil langt flere kunne svare at de har hørt ordet i forbindelse med Donald Trump, og assosierer det med fremmedfrykt, egoisme og hevnretorikk.

På mange måter gir dette et helt feil bilde av evangelikale kristne. Riktig nok har deler av den evangelikale kristenheten i USA hatt en radikal utvikling, som ble forsterket fra midten av 1980-tallet gjennom splittende uttalelser fra TV-personligheter som Pat Robertson og hans Christian Coalition.

Men evangelikal kristendom er langt mer enn dette, mange evangelikale er samfunnsengasjerte mennesker som arbeider for bærekraft, fred og forsoning.

I helgen hadde vi et portrettintervju med den 26 år gamle sjefen for bærekraft i Storebrand, Marcus Bruns. Han er oppvokst i den karismatiske IMI-kirken i Stavanger, og tilhører pinsemenigheten Filadelfia i Oslo. Med andre ord tilhører han den norske grenen av den såkalte evangelikale kristenheten.

«Jeg vet ikke helt om man kan tro på Gud uten å bry seg om folk eller verden rundt seg», sa Bruns. De ordene gjør ham faktisk til en mer typisk representant for evangelikale kristne enn Donald Trump

Det er like fullt et faktum at mange evangelikale kristne har hjertesaker som er viktigere enn andre saker. Abort er en av dem, Israel en annen, tradisjonelle familieverdier en tredje. Dette har strategene bak Donald Trump forstått. I gårsdagens Vårt Land fortalte en av dem – den tidligere Breitbart-redaktøren Steve Bannon, om hvordan han anbefalte Trump om å «gi dem varene». Resultatet ble at de sørget for at den – for svært mange kristne – uspiselige Trump kom til makten i USA.

Det er svært ubehagelig å tenke på at kristne mennesker faktisk kan la seg bruke til å trekke samfunnet i en destruktiv, og etter vår formening svært ukristelig retning. Vi sier ikke at kristne skal slutte å kjempe for menneskeverdet, slutte å støtte Israel eller oppgi sine tradisjonelle familieverdier.

Derimot er det svært viktig å vurdere om det helhetlige budskapet – for ikke å si retorikken – til enkelte politiske bevegelser er i samsvar med kristne verdier. Om så ikke er tilfellet, må kristne sette foten ned og gi et tydelig budskap: Våre stemmer kan ikke kjøpes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder