Leder

Taper-gutta

NRK Brennpunkts dokumentar «Kjønnskampen» bør få konsekvenser for hvordan vi ser på likestilling i Norge. Vi kan starte med å vurdere sider ved likestillingsloven.

Har likestillingen i Norge gått for langt? Nei, det har den ikke. Det er likevel viktig å anerkjenne at enkelte deler av likestillingspolitikken slår feil ut. Vi har i flere år sett av at gutter og menn kommer veldig dårlig ut på noen områder. Langt flere gutter og menn tar sitt eget liv, og menn er overrepresentert i statistikker for vold, lovbrudd og rusmisbruk. Vi vet også at langt flere gutter enn jenter faller ut av skolesystemet.

I februar la Stoltenberg-utvalget fram en omfattende og grundig rapport om kjønnsforskjeller i skolen. Tross oppsiktsvekkende funn stilnet debatten om gutters uheldige situasjon i norsk skole raskt. Brennpunkts dokumentar tar nå opp temaet igjen.

Det er forstemmende å se hvordan gutter i norsk skole blir straffa for kjønnet sitt. Gutter får dårligere karakterer enn jenter når læreren kjenner deres identitet. Ved anonyme prøver gjør de det like bra. Professor Thomas Nordahl har forsket på gutter i skolen i 20 år og sier det ­enkelt til NRK: «Det vi ser ­tyder på at gutter diskrimineres i ­skolen i dag.»

Karakterer i skolen har stor betydning for veien videre i livet. Når vi lenge har visst at «prestisjestudier» domineres av unge kvinner, samtidig som de får fordeler av kjønnspoeng ved mange studier, må systemet vurderes. Derfor bør vi se nærmere på ­likestillingsloven og ta større høyde for at også gutter diskrimineres i dagens Norge.

Hvor mange mannlige psykologer tåler vi å gå glipp av før vi gjør noe? Hvorfor gjør ikke foreldre opprør mot et skolesystem som – svart på hvitt – gjør at flere unge gutter unødvendig blir skoletapere?

Linda Hofstad Helleland, Solberg-regjeringens forrige likestillingsminister, avviste i flere måneder å stille opp i NRKs grundige dokumentar. Hun stilte heller ikke opp til debatter om temaet. Vår nye likestillingsminister, Trine Skei Grande, tør ta debatten, men vil ikke vurdere likestillingsloven fordi ingen diskuterer den. Vi får håpe debatten tar fyr etter Brennpunkts dokumentar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder