Lederartikkel Vårt Land

Endelig fri, aldri trygg

I det store bildet er Asia Bibi en ­enkeltskjebne, men historien hennes viser at det nytter å løfte situasjonen til forfulgte kristne.

Publisert: 9. mai 2019

I går kom den gledelige meldingen om at fembarnsmoren Asia Bibi er gjenforent med sin familie i Canada. Bibi ble i 2010 dømt til døden, etter å ha blitt anklaget for å krenke profeten Muhammed under en krangel med kollegaer på gården hun arbeidet på, i landsbyen Ittan Wali i Punjab-provinsen, hvor Bibi og hennes familie var de eneste kristne.

Høyesterettsdommen fra i fjor høst var et gledelig signal om at dommerne ikke ville la frykten for voldelige represalier komme i veien for den kristne minoritetens rettsikkerhet. Men det betydde ikke at marerittet var over. Asia Bibi måtte umiddelbart søke tilflukt, og familien hennes fortalte selv at de ble forfulgt av ekstremister som gikk fra dør til dør med bilder av dem.

Ifølge den britiske avisen The Guardian lever ­familien nå med politibeskyttelse på et hemmelig sted i Canada. Sannsynligvis vil de snart få ny identitet. Men selv med et massivt støtteapparat i ryggen vil det etter alt å dømme gå svært lang tid før familien igjen kan føle seg trygge. Gang på gang blir vi minnet på at ekstremisme enkelt overskrider landegrensene.

LES MER: Asia Bibi er i Canada

For en uke siden omtalte BBC en ny en britisk rapport, bestilt av utenriksminister Jeremy Hunt, som konkluderer med at forfølgelsen av kristne i enkelte deler av verden nærmer seg det som kan karakteriseres som folkemord. Rapporten advarer om at kristendommen er i fare for å bli utryddet fra deler av Midtøsten, og viste spesielt til Irak og de ­palestinske selvstyreområdene.

Den britiske utenriksministeren pekte selv på «politisk korrekthet» som en årsak til at vi i vesten ikke har viet temaet større oppmerksomhet – at vår historie med kolonialisme og misjon har bidratt til at vestlige makter vegrer seg for å tale de kristne minoritetenes sak.

I mandagens Vårt Land skrev Usman Rana at det er en moralsk og religiøs plikt for muslimer å mot­arbeide hat mot kristendommen i land med muslimsk majoritet. Det er en plikt som i aller høyeste grad også rammer oss. I det store bildet er Asia Bibi en enkeltskjebne, men historien hennes viser at det nytter å løfte situasjonen til forfulgte kristne høyere på dagsordenen.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
4 dager siden / 2552 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1879 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1015 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
7 dager siden / 954 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
rundt 20 timer siden / 852 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 678 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
12 dager siden / 603 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere