Vigdis Hadland

7

Vet Nav hvem jeg er?

Gode veiledere og rådgivere kan gi stor samfunnsøkonomisk gevinst. Slik det er i dag, så er Nav et frustrert og overarbeidet saksbehandlingssystem, mens utallige enkeltpersoner leter desperat etter et ankerfeste som kan gi dem et forutsigbart liv.

Publisert: 9. mai 2019

De fleste av oss kan innimellom kjenne på at livet er en kraftig motbakke.  Av og til kan motbakker føre til at man faller ut av arbeidslivet.  Eller kanskje motbakkene var store allerede tidlig i livet, og man har aldri kommet seg i arbeid. Uansett så er det å ha en uavklart livssituasjon vanskelig.  Man møter holdninger fra samfunnet, mindreverdighetsfølelsen og skammen kan være overveldende og oppleves lammende og kravene fra Nav føles uoppnåelige.

Noen har traumer i bagasjen og sliter med tilknytnings - og relasjonsproblematikk. Noen har udefinert angst etter å ha blitt mobbet i oppveksten.  Andre har fysiske funksjonsnedsettelser.  Noen har synlige eller usynlige sykdommer, som hemmer dem på ulike måter.  Og mange av oss kan skrive under på at både traumer, psykiske og fysiske utfordringer er energitappende.  Det betyr at man fortere tømmes for energi og trenger mer hvile.

Prestasjonspress

Vi lever i et samfunn der det å ikke være «på høyden» helsemessig er nedverdigende.  Folk skjuler sine kamper så lenge det er mulig.  Avsløres man, så vil man lett kunne gi opp. Man føler at det ikke nytter å kjempe, vi klarer uansett ikke å være like gode som andre.

Jeg har en drøm.  Tenk om Nav hadde hatt mennesker i systemet, som kunne møtt den enkelte ansikt til ansikt.  Sett den enkelte, lyttet, forstått.  Samarbeidet med ungdommen eller den voksne og funnet fram til de ressursene den enkelte har.  Hva kan du, hva vil du, hva drømmer du om, hva opplever du at du er flink til.  Hva trenger vi å ta hensyn til?  

Rådgivning i skolen

Tilsvarende rådgivning trenges på ungdomsskoler og videregående skoler.  Det er enormt viktig at ungdom får hjelp til selvakseptering og et realistisk bilde av styrke og svakhet.  Det er ikke skamfullt å ikke klare alt.  Vi mennesker er ikke grenseløse.  

Har du et handikap, er du dårlig i norsk, har du dårlige karakterer, har du en hatt en krevende oppvekst, så er ikke dette noe å skamme seg over.  Det du trenger er en god samtalepartner som kan veilede deg til å ta best mulige valg for deg selv, og  hjelpe deg å finne et yrke, der du maksimalt kan nytte de ressursene du har.

Aksept og muligheter

Derfor etterlyser jeg et NAV som vektlegger ærlig samarbeid om muligheter og begrensninger,  en aksept av livet slik det er, en ærlig kartlegging som kunne føre til et arbeidsforhold det er mulig å fungere i.  Alle vil ha et arbeidsforhold det er mulig å blomstre i.  Et arbeidsforhold der jeg maksimalt kan bruke mine ressurser, og mine begrensinger ikke hadde så mye å si. 

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
7 dager siden / 4994 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
18 dager siden / 4756 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 2620 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
23 dager siden / 2310 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
21 dager siden / 1796 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
8 dager siden / 1760 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
20 dager siden / 1516 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
13 dager siden / 1376 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
12 dager siden / 1305 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
2 dager siden / 1208 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere