Verdidebatt

Fins det uproblematisk narkotikasalg?

Legalisering av narkotika løser ikke problemet med det svarte markedet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land (6.5) mener Kari Bu at uregulert narkotikasalg er problematisk. Det er ikke vanskelig å være enig i det, men da må en samtidig spørre om det fins noe uproblematisk narkotikasalg over hodet.

Bu mener dagens narkotikapolitikk har en moralsk bakgrunn og tar utgangspunkt bl.a. i brennevinsforbudet 1916-1927. Dersom hun dermed vil si at en forbudspolitikk fører til større forbruk og skader, så spriker denne tilnærmingen. Totalkonsumet og alkoholskadene sank under forbudstiden. Drukkenskapsforseelsene ble halvert fra 1916 (da forbudet ble innført) til 1917. Tallet holdt seg hele tiden lavere enn 1913, siste normalår før første verdenskrig (SSB).

Tilgang og forbruk

Dette er ikke noe forsvar for forbudstiden, men å vise at det er samsvar mellom tilgang og forbruk. Det kan nok være uheldige forhold med vår narkotikapolitikk, som det var under forbudstiden. Men forbudet har effekt, både fordi det begrenser den fysiske tilgjengeligheten, og det gjør noe med normene i samfunnet.

Bu refererer til følgende sitat fra forsker Marie Smith-Solbakken: «Omsetning må skje under offentlig kontroll, og det må utvikles strategier for å knekke den svarte økonomien». Nå vet jeg ikke hvor gammelt dette sitatet er, men en har tydeligvis ikke fått med seg erfaringene fra land som har legalisert cannabis. Få land har gjort det til nå, noe som er grunn i seg selv til å avvente hva som skjer, erfaringene så langt viser at det svarte markedet blomstrer som aldri før i ly av det kontrollerte. Canada har hatt 30 prosent økning i cannabisbruk siden legalisering i oktober 2018 (Quartz). Omtrent et halvt år etter legalisering blomstrer fremdeles det svarte markedet, som hadde 79 prosent av omsetningen ved utgangen av 2018.

Illegalt marked blomstrer. 

Colorado i USA hadde som mål å bli kvitt det svarte markedet da staten legaliserte i 2012. Effekten ble tvert imot. Det illegale markedet blomstrer som aldri før (CBC News). Antallet cannabisrelaterte trafikkdødsfall i Colorado er doblet når en sammenligner femårsperioden før legalisering i 2008-2012 med perioden 2013-2017 (RHMIDTA 2018).

Blant de cannabisrelaterte dødsfallene i staten Washington utgjør de yngste førerne (16-25 år) den største gruppen. Hele 40 prosent av de trafikkdrepte i denne aldersgruppen testet positivt på både alkohol og THC (RHMIDTA 2018).

Problematisk. 

Unge vil oppleve legalisering og regulert omsetning av narkotika som et signal om at stoffene har fått et godkjent-stempel av samfunnet. All narkotikasalg er problematisk. Derfor løser ikke legalisering narkotikaproblemene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt