Johan Lothe Okkenhaug

9

Egoisme som politisk verdi?

Publisert: 7. mai 2019

Jeg leser i Vårt Land (04.05) et ­referat fra Frps landsmøte og Siv Jensens ­åpningstale med overskrift «Hyllet vestlige verdier». Hun skal ha sagt: «Vi tør å si det rett ut: Noen verdier er bedre enn andre. Våre verdier er bedre...». Verdier som ytringsfrihet og likeverd (som Siv Jensen vektla) er gode vestlige verdier – i hvert fall i teorien (praksis er dessverre ofte så som så). Men verdier kan være så mangt. Hvilke er de verdiene som kjennetegner Frp spesielt?

Kaldere samfunn

I hylla har jeg et par bøker av ­Ottar Hellevik, professor (nå emeritus) i statsvitenskap, om blant annet Norsk Monitor og verdimålinger i Norge ­gjennom mange år. Det dreier seg om ­registrering av 50 ulike verdipar, blant annet jamført med parti­tilknytning. 
I en av bøkene (2008) finner jeg ­verdiprofilen til de ulike partienes ­velgergrupper, og det gjengis (side 193) hvilke verdier som har størst opp­slutning i hvert parti. For Frp er det verdiene private løsninger (gjenkjennelig) og egoisme (også gjenkjennelig?). Egoisme står her i motsetning til altruisme (uselviskhet; å handle til andres og fellesskapets beste).

I Aftenposten var det i vinter en ­debatt om fattigdom og lykke, og ­samme Hellevik skrev 11. mars et innlegg om dette hvor også ­partienes ­verdisyn er nevnt. Her kan vi lese at Frp skårer desidert høyest på materialisme og desidert lavest på idealisme, av alle partiene (helt motsatt av KrF). Verdier som ­egoisme og materialisme er neppe verdier som vi i den vestlige verden bør være stolte av – de bidrar til et kaldere og mer ekskluderende samfunn. Frps verdier ser dessuten ikke ut til å ­bidra positivt til opplevd lykke. Tvert i mot skriver Hellevik at lykke­nivået er høyere i den idealistiske ­delen av skalaen for alle inntektsnivåer.

Poetisk visdom

Skal vi virkelig bygge samfunnet på egoisme som en viktig verdi? Jeg minnes første vers i et dikt av Arnulf Øverland:

Det er en lykke i livet som ikke vendes til lede.

Det at du gleder en annen – det er den eneste glede.

Øverland fant altså – langt tidlig­ere – det samme som lykkeforsk­ningen!

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 1485 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1230 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
12 dager siden / 1071 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
8 dager siden / 966 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 634 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
17 dager siden / 435 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere