Verdidebatt

Den norske kirke trenger ikke forskjellsbehandling

I Vårt Lands lederartikkel (26.04) argumenteres det for at Dnk ikke skal støttes etter antall medlemmer. Det er diskriminerende ovenfor andre trossamfunn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Under overskriften «Det står om verdier» tar Vårt Lands lederskribent kraftig til motmæle mot STL (Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn) sitt ønske om at hvert tros- og livssynssamfunn årlig bør tilføres offentlige penger etter medlemstallet. Dette er en ordning vi har hatt i Norge siden 1969. Ordningen har utspring i et velbegrunnet og formentlig rotfestet verdisyn: hvert menneske teller likt, uansett hvilken religion eller livssyn det måtte tilhøre.

Mot likebehandling

For VLs lederskribent synes andre verdier å telle mer: En fortsatt norsk likebehandling av trossamfunn i samsvar med STLs syn, «vil uvegerlig bety at inntekten til folkekirken reduseres kraftig i årene om kommer. Det vil igjen utarme Den norske kirkes arbeid . . .» Årsaken til den antatte utarmingen, er at «[o]m 20 år vil 52 prosent av Norges befolkning være medlemmer av Den norske kirke, ifølge beregninger gjort på oppdrag av Kirkerådet.» (Til sammenligning: ved utgangen av 2017 var Dnks medlemsprosent 71 prosent.)

Med utgangspunkt i en antatt fremtidig svekkelse av Dnks finansiering, går derfor lederen mot fortsatt likebehandling av landets trossamfunn. Lederens alternativ er å be politikerne «sikre en fortsatt stabil finansiering av Den norske kirke» for slik å styrke «statusen til kristne verdier i samfunnet».

Lederens polemikk sikter spesielt mot frikirkene som i STL samarbeider med andre tros- og livssynssamfunn: «Vi vil oppfordre frikirkene til ikke å se på Den norske kirke som konkurrent, men som medspiller i et stort og viktig oppdrag».

Besynderlig verdisyn

Som ihuga medlem av Den norske kirke og medlem i dens menneskerettsutvalg, og som menneskerettsforsker og aktivist for religiøs likestilling i andre land, er jeg skuffet over Vårt Lands besynderlige verdisyn. For gjelder ikke menneskers likeverd og «den gylne regel» også Den norske kirke? Selvsagt skal den ikke i fremtiden ha større statsstøtte per medlem enn andre tros- og livssynssamfunn!

Regjeringens Granavold-plattform kunngjør at «[l]ovgivning og finansiering skal sikre likebehandling mellom tros- og livssynssamfunn.» Erklæringen tilføyer at Den norske kirke, i henhold til Grunnloven, skal understøttes som folkekirke. Her er det altså rom for særlig finansiering av de oppgaver og utgiftsposter staten pålegger Den norske kirke, til forskjell fra andre tros- og livssynssamfunn. Men det er ikke rom for grunnløs diskriminering mellom trossamfunn!

Inkurie

Endelig: Jeg antar det er en inkurie at Vårt Lands lederskribent antyder at «statusen til kristne verdier i samfunnet» kan være tjent med å svekke solidariteten i STL mellom frikirker og andre tros- og livssynssamfunn.

Tore Lindholm, Emeritusprofessor ved Norsk senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo, og medlem av Den norske kirkes Menneskerettighetsutvalg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt