Johannes Morken

Redaktør
433

Når kristne spreier falske skremsler

På nytt blir ei alarmerande melding om at 200 kyrkjer i India skal brennast ned av buddhist-ekstremistar neste natt og at 200 kristne drepast og at det hastar med å be. Sender du den vidare dersom du får meldinga?

Publisert: 7. mai 2019

To gonger sist veke blei eg som tilsett i Stefanusalliansen kontakta av norske kristne som uavhengig av kvarandre hadde fått formidla ei alarmerande melding frå India. Dei vart utfordra til å varsla og be, og det hasta! Varselet, på engelsk, var ille: «20 kyrkjer vart brende sist natt. I natt vil dei øydeleggja meir enn 200 kyrkjer i provinsen Olisabang. Dei vil drepa 200 misjonærar dei neste 24 timane. Alle kristne gøymer seg i landsbyane. Be for dei og send denne meldinga til alle kristne du kjenner verda over. (...) Be for dei 22 kristne misjonærfamiliane som er dømde til å bli avretta.» Meldinga var signert «With Love. Joyce Meyer».

Eg skal ikkje namngje norske kristne som sende meldinga vidare. Kristne kan bli redde og tenkja at det hastar med å varsla og be.

Eit anna alternativ er først å sjekka fakta, slik dei ville gjera som kontakta oss.

Eg gjorde eitt søk på nettet. Den same meldinga med det same talet brende kyrkjer og drepne misjonærar dukka opp: Den var spreidd i februar 2010. I april det året vart varselet faktasjekka og funne å vera falsk alarm.

Eg blei kontakta i fjor også. Svaret både då og no er: Vi veit ikkje noko som tyder på at dette er sant. I 2010 sa pastor Samuel Stephens i India Gospel Leauge (IGL) til faktasjekkar-nettstaden Snopes at han ville vore ein av dei første som fekk vita om det, dersom dette var sant, sidan IGL har eit stort nettverk av kyrkjeplantarar og pastorar.

Det falske ryktet hadde «gått viralt» også før 2010. Det vert spreidd i stor fart – på WhatsApp, Messenger eller Facebook-sider til enkeltpersonar eller kyrkjelydar med internasjonale nettverk. 

No er det i gang igjen. Ikkje skuld på internett. Det er kristne menneske som spreier falske rykte og trur dei gjer andre kristne ei teneste. Men hjelper det verkeleg å be dersom ein spreier grove løgner om andre samstundes?

Då eg torsdag kveld fekk spørsmål om dette kunne vera sant, hadde eg på TV nettopp sett bilete av syklonen som gjorde at ein million indarar måtte evakuerast. Det er nok å be for, om vi held oss til det som skjer.

Faktasjekkaren Snopes slo i 2010 fast at «provinsen Olisabang» finst ikkje. Faktasjekkaren Boom kontakta i april i år evangelist Joyce Meyer som skal ha signert varselet. Hennar folk seier at meldinga ikkje kjem frå henne.

2010-utgåva plasserte drapsviljen på «buddhistiske ekstremistar». Men det finst nesten ikkje buddhistar i India. I den versjonen eg har sett no, står det ingenting om kven «dei» – drapsmennene – er. 

Det er diverre mange hindu-ekstremistar som angrip kyrkjer, og det hender også at kyrkjer blir tende på. Det har vore urovekkjande vekst i verbale og fysiske angrep på kristne – og på muslimar – sidan 2014, då det noverande regjeringspartiet BJP kom til makta. BJP er eit hindunasjonalistisk parti, og dei har fyrt opp og legitimert ekstremistars angrep på kristne og muslimar. Muslimar blir angripne fordi dei slaktar kyr, som mange hinduar reknar som heilage dyr. Overgrepa er rapporterte av Human Rights Watch. Kristne blir angripne mellom anna fordi dei grunnlaust blir skulda for å bruka tvang til å konvertera hinduar til kristendommen, og Den evangeliske alliansen er uroleg for tilliten mellom den kristne minoriteten og staten. Like før påske blei to bønemøte i ein delstat brotne opp. Det er val i India fram til 19. mai.

Så kristne vener – ver gjerne i bøn, det trengst, men basert på sanning og ikkje løgner.

EI LETT UTVIDA UTGÅVE AV EIT INNLEGG I DAGEN 6.5.2019

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3303 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
26 dager siden / 2425 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
14 dager siden / 2362 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2355 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1812 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1641 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1494 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere