Lederartikkel Vårt Land

Slipp ungdommen fri!

Og hva nå om det utenkelige skulle skje, og en elev ble frelst i et friminutt? Går enhetsskolen under da? Nei. Norsk skole har mange problemer, men gjærbakst er ikke et av dem.

Publisert: 5. mai 2019  /  880 visninger.

Skolesektoren i Norge sliter med få lærere. Men det ser ut til at det er mer enn nok byråkrater i skolen nå enkelte av de prioriterer å gå til aksjon mot elever som spiser boller og samles i bønn.

Avisa Dagen kunne i forrige uke fortelle om et skolelag i Sirdal som hevder å bli nektet å servere boller på møtene. Flere skolelag sliter med lignende motstand fra skoleledere. Sirdal kommune benekter å ha innført et forbud, men skal ha ment at serveringen bør skje bak lukkede dører. Det er ord mot ord. Vi merker oss at kommunens enhetsleder er sitert på at de frykter bollene kan «gi et ekstra insentiv for å delta på lagsmøtene». Det er altså elevens åndelige helse man er bekymret for, ikke kostholdet.

Det vitner om et skolebyråkrati med svært liten respekt for ungdommen når man frykter at noen boller skal korrumpere elevene. Boller er fristende, men får neppe noen til å se lyset. Og hva nå om det utenkelige skulle skje, og en elev ble frelst i et friminutt? Går enhetsskolen under da? Nei. Norsk skole har mange problemer, men gjærbakst er ikke et av dem.

Men skolen har et annet problem det bør ryddes opp i. Manger rektorer prøver, sikkert i god mening, å stanse elevers egenorganiserte aktivitet i ungdoms­tiden. Mange kristne skolelag nektes å arrangere møter i skoletiden. Noen skoleledere besitter tydeligvis hele svaret på hvordan elevene kan leve gode og fulle liv.

Man vil fokusere på det som er «samlende». Slik er den kunstige toleransens intolerante språk.

Som det meste annet mennesker befatter seg med, kan religion være både splittende og samlende. Noen engasjerer seg i fotball, noen i dataspill, noen i miljøvern, og noen i religion. Norske skolebyråkrater bør bruke sin plass på sidelinjen til å heie, og ikke bue, når elevene for egen maskin fyller friminuttene med organisert aktivitet. Pensum alene er ikke nok til å skape hele mennesker. Norske læreplaner er fylt til randen av mål om hvordan elevene skal formes. Da skulle det bare mangle at elevene selv får være med på å forme sin personlige reise i skoletiden.

Slipp ungdommen fri, det er vår.

10 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
8 dager siden / 5054 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
19 dager siden / 4758 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 2677 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
24 dager siden / 2320 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
22 dager siden / 1802 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
9 dager siden / 1767 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
3 dager siden / 1529 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
21 dager siden / 1527 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
14 dager siden / 1390 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
13 dager siden / 1309 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere