Lederartikkel Vårt Land

Slipp ungdommen fri!

Og hva nå om det utenkelige skulle skje, og en elev ble frelst i et friminutt? Går enhetsskolen under da? Nei. Norsk skole har mange problemer, men gjærbakst er ikke et av dem.

Publisert: 5. mai 2019  /  886 visninger.

Skolesektoren i Norge sliter med få lærere. Men det ser ut til at det er mer enn nok byråkrater i skolen nå enkelte av de prioriterer å gå til aksjon mot elever som spiser boller og samles i bønn.

Avisa Dagen kunne i forrige uke fortelle om et skolelag i Sirdal som hevder å bli nektet å servere boller på møtene. Flere skolelag sliter med lignende motstand fra skoleledere. Sirdal kommune benekter å ha innført et forbud, men skal ha ment at serveringen bør skje bak lukkede dører. Det er ord mot ord. Vi merker oss at kommunens enhetsleder er sitert på at de frykter bollene kan «gi et ekstra insentiv for å delta på lagsmøtene». Det er altså elevens åndelige helse man er bekymret for, ikke kostholdet.

Det vitner om et skolebyråkrati med svært liten respekt for ungdommen når man frykter at noen boller skal korrumpere elevene. Boller er fristende, men får neppe noen til å se lyset. Og hva nå om det utenkelige skulle skje, og en elev ble frelst i et friminutt? Går enhetsskolen under da? Nei. Norsk skole har mange problemer, men gjærbakst er ikke et av dem.

Men skolen har et annet problem det bør ryddes opp i. Manger rektorer prøver, sikkert i god mening, å stanse elevers egenorganiserte aktivitet i ungdoms­tiden. Mange kristne skolelag nektes å arrangere møter i skoletiden. Noen skoleledere besitter tydeligvis hele svaret på hvordan elevene kan leve gode og fulle liv.

Man vil fokusere på det som er «samlende». Slik er den kunstige toleransens intolerante språk.

Som det meste annet mennesker befatter seg med, kan religion være både splittende og samlende. Noen engasjerer seg i fotball, noen i dataspill, noen i miljøvern, og noen i religion. Norske skolebyråkrater bør bruke sin plass på sidelinjen til å heie, og ikke bue, når elevene for egen maskin fyller friminuttene med organisert aktivitet. Pensum alene er ikke nok til å skape hele mennesker. Norske læreplaner er fylt til randen av mål om hvordan elevene skal formes. Da skulle det bare mangle at elevene selv får være med på å forme sin personlige reise i skoletiden.

Slipp ungdommen fri, det er vår.

10 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3303 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
26 dager siden / 2425 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
14 dager siden / 2362 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2355 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1812 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1641 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1494 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere