Lederartikkel Vårt Land

Tida kjører fra russebussen

Når spetakkelet har fortsatt, skyldes det nok at våryr ungdom ikke lar seg affisere av voksnes moralisme.

Publisert: 3. mai 2019

Debatten om russefeiringen har blitt et sikkert vårtegn. Så snart påskeliljene har visnet og fortauene er kostet fri for gammel grus, er tiden igjen inne for å ta en ny runde om hvorvidt russefeiringen har gått over alle støvelskaft, og hva som eventuelt kan gjøres for å hente feiringen inn i mer ansvarlige former.

Det er utstrakt enighet om at feiringen for mange har blitt for dyr, at den bidrar til usunt gruppepress, og at den i for stor grad er sentrert rundt alkohol og andre rusmidler. De seneste årene har spesialbestilte russelåter provosert mange, blant annet med tekster som kan tolkes som oppfordringer til seksuelle overgrep.

Når spetakkelet likevel har fortsatt, skyldes nok det at våryr ungdom i liten grad lar seg affisere av voksnes moralisme, særlig når kritikken omhandler noe den enkelte kun gjør én gang i løpet av livet.

Derfor er det oppløftende at det finnes unge som selv problematiserer aspekter ved feiringen. I gårsdagens avis intervjuet vi ungdom fra Oslo by Steinerskole, som blant annet fortalte at de laget sine egne russekort, og kjøpte eller arvet brukte russeklær. Og som mener store, dyre russebusser er harry.

LES MER: Stadig flere velger en russetid uten alkohol

«Generasjon prestasjon» er en av merkelappene den oppvoksende generasjonen har fått. De beskrives ofte som aktive og opptatt av å gjøre det bra, ikke minst på skolen. Dagens unge drikker også mindre enn før: Mens 21 prosent av norske 15–16-åringer i 2007 svarte at de hadde vært fulle den seneste måneden, hadde andelen i 2015 sunket til 9 prosent, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Selv om bruken av cannabis har økt i samme periode, tegner tallene et tydelig bilde av en ny generasjon ungdommer som er mindre interessert i grøftefylla.

En enslig svale gjør ingen sommer. Men signalene fra ungdommene på Oslo by Steinerskole kan tyde på at tiden er i ferd med å løpe fra russefeiringen slik vi kjenner den. Det er ikke på grunn av andres moralske forargelse, men fordi flere unge helst vil bruke høsten til noe annet enn å ta opp igjen fag på privatskole.

LES OGSÅ: Det er ingen grunn til å henge ut russen. De oppfører seg slik den rådende ideologi sier at vi skal oppføre oss

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2965 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1576 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1110 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere