Verdidebatt

Vi handler med alle religioner

Vi sier ikke nei til å selge bare fordi kjøperen er en muslimsk forening. Det ville være urimelig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet sammen med Ernst Jan Halsne, regionleder i NLM region øst

Først og fremst synes vi det er trist og beklagelig at det ble nødvendig å selge Seiersten Misjonshus. I dette bedehuset har det vært svært stor aktivitet. Mange kan fortelle at de fikk et møte med Jesus – og styrket sin tro – gjennom virksomheten på Seiersten. Derfor er vi takknemlig for hva Seiersten har betydd. Vi forstår også svært godt at mange av de som har hørt til på Seiersten, kjenner på en stor sorg over salget av bedehuset.

Dessverre har det vært svært lite aktivitet på Seiersten de senere år, og helt i det siste har huset i praksis stått tomt. Derfor så vi ikke noen annen mulighet enn å selge. Da huset ble lagt ut for salg på det åpne markedet, viste det seg at det høyeste budet kom fra en muslimsk gruppe. Vi valgte å selge til høyest mulig pris. Vi mener dette er god forvaltning av misjonens verdier.

Uheldig uttalelse

I etterkant av salget uttalte biskop Atle Sommerfeldt at han synes «Misjonssambandet viser stor grad av rauset når de selger Seiersten misjonshus til den muslimske foreningen». Han uttalte også at det «er flott at muslimene får gode steder å være».

Vi synes Sommerfeldts uttalelser er uheldige. Tormod Engelsviken har rett, når han skriver i Dagen 25. april, at han er «sikker på at ledelsen i Misjonssambandet ikke føler noen glede eller gir uttrykk for noen ‘raushet’ ved å ha overlatt ett av sine gudshus til islam». I NLM er det viktig å slå ring rundt religionsfriheten, og slik sett må muslimer ha mulighet til å dyrke sin tro som alle andre. Men ingen skal være i tvil om at vi mener muslimer trenger å omvende seg til Jesus. Derfor driver vi utstrakt misjonsvirksomhet i muslimske områder mange steder i verden.

Profesjonelt salg

Noen mener antagelig at NLM burde latt være å selge bedehuset til en gruppe muslimer som kanskje – dette vet vi ikke sikkert – ønsker å bruke huset som moské. Vi har forståelse for en slik reaksjon. Og vi tenker det aller beste ville vært om bedehuset fremover hadde blitt brukt til kristen virksomhet. Derfor var vi i kontakt med ulike kristne menigheter før huset ble lagt ut for salg på det åpne markedet. Dessverre førte ikke disse samtalene frem til noe konkret.

Når temaet er eiendomsforvaltning, er det viktig for NLM å opptre som en profesjonell aktør. Vi bruker eiendomsmegler når bygninger legges ut og ønsker ikke å ekskludere noen kjøpere basert på religion eller andre faktorer. Vårt salg av Seiersten til muslimer handler således ikke om raushet, men om helt ordinær forretningsvirksomhet. Vi tror dessuten at det vil være vanskelig å ha som praksis at vi bare selger våre eiendommer til aktører som står for en kristen tro siden de fleste nordmenn ikke deler vår tro og vårt verdigrunnlag.

Mer misjonsarbeid

Så er det ikke slik at NLM bare selger eiendom. Vi kjøper og leier også mange eiendommer. Det ville bydd på problemer hvis vi stadig ble avvist av selgere på grunn av vårt kristne ståsted. I mange av misjonslandene der vi arbeider, er vi dessuten avhengig av å handle med muslimer – og med andre menneskers om ikke deler kristen tro. Vi tror det ville vært svært uheldig at NLM i Norge nektet å selge en eiendom utelukkende på bakgrunn av kjøperens religiøse tro.

NLMs misjonsvirksomhet knyttet til Seiersten er over, men ikke vårt misjonsarbeid i Fredrikstad. NLM har bygget HNH videregående skole. En ny forsamling er etablert som per i dag holder til på Solbukta. Det siste er at NLM har etablert en gjenbruksbutikk i byen, som også er tilrettelagt også for møter og arrangement. Vi ser med optimisme på vårt arbeid i dette området, selv om vi deler sorgen av at Seiersten måtte selges.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt