Bernt Torvild Oftestad

117

Ingebjørg Nesheim og biskopens læreansvar

Med respekt å melde tror jeg Nesheim har misforstått både Den katolsk kirkes oppfatning av kirkelig læreenhet og biskopens ansvar for å bevare læreenheten.

Publisert: 25. apr 2019

I Vårt Land 24. april bekrefter Ingebjørg Nesheim det som var klart alt i VL 9/4: Hun er tilhenger av «fri abort», så vidt jeg forstår, inntil 12. uke. Hun mener dessuten at jeg har stilt spørsmål om hun kan kalle seg katolsk når hun hevder synspunkter i strid med Kirkens lære. Det spørsmål har jeg ikke reist. Og hun kan gjerne kalle seg katolsk for min del. Det er det jo så mange som gjør, over en milliard mennesker. Men at hennes syn på abort er i strid med Kirkens lære, og således er ikke-katolsk, skulle være innlysende.

Nesheim regner med at biskop Eidsvig ikke vil «finne det bryet verdt» å ta stilling til hennes syn på abort, som altså gir adgang til fosterdrap inntil 12. uke. Men hun vil likevel ta en prat med biskopen. «Det kunne kanskje rense luften.» Hva denne «rensing» skulle bestå i, er uklart. Kanskje håper hun å få støtte for det syn at Den katolske kirke er et slags pluralistisk demokrati, der spørsmålet om fosterets menneskeverd er et «adiaforon». Da vil det være helt i sin orden at noen holder fast på Kirkens lære, mens andre i Kirken forkaster den og går inn for «fri abort».

Med respekt å melde tror jeg Nesheim har misforstått både Den katolsk kirkes oppfatning av kirkelig læreenhet og biskopens ansvar for å bevare læreenheten. Men i den samtalen med biskop Eidsvig, som hun venter på, kan hun ta opp det jeg har hevdet om Kirkens lære om abort og lærenheten. Flere enn undertegnede vil være interessert i svaret.

Bernt T. Oftestad, professor emeritus


8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2846 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1889 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1377 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1014 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 718 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere