Fred Søndby

63

Mange gode innledninger!

Morgenandakten har gjennom skiftende tider vært et fast innslag i morgensendingene til NRK. Det er stor forskjell på de 20 minutters andaktene på 1950 tallet, og kjappe 3 minutters taletid, slik normen er i dag.

Publisert: 24. apr 2019

Ikke dermed sagt at alt var like bra før heller. Og skal en holde på oppmerksomheten til morgentravle mennesker i 20 minutter, må kvaliteten på det som sendes være høy. Før hadde vi bedre tid, og vi tok vel også bedre imot det som ble forkynt. Det er nesten litt vemodig å tenke tilbake på "Andaktskvartetten" bestående av fire sangere, som personlig møtte opp i studio tidlig på morgenen, under ledelse av Sigvart Fotland, Karsten Ekornes og flere. 

Det som gjør meg mest betenkt når det gjelder morgenandaktene, slik de blir presentert i dag, er den korte tiden andaktsholderne får til disposisjon. De aller fleste er dyktige, og har en god framførelse. Men ofte blir det bare tid til innledninger. Konklusjonen, og essensen i budskapet blir i beste fall oppsummert i et par korte setninger. Andre ganger uteblir den dessverre helt.

Vi må egentlig være glade for at NRK fortsatt har valgt å beholde andaktene. Men jeg vil likevel komme med et par ønsker:

- At den verbale delen av andakten kan utvides med et par minutter, slik at det kristne budskapet kan formidles på en mer utfyllende måte, og

- at sang- eller salmevalget må være en meningsfull fortsettelse av bibelordet og talen som har gått forut. Helst bør andaktsholderen bli tatt med på råd i hvert enkelt tilfelle. 

Blir dette gjort på en mer nennsom måte enn slik det praktiseres i dag, vil andaktene framstå mer helhetlig, samt at de mange gode innledningene kan få utløp i et mer meningsfylt budskap.    

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3631 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2560 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1876 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1718 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1664 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere