Verdidebatt

Mange gode innledninger!

Morgenandakten har gjennom skiftende tider vært et fast innslag i morgensendingene til NRK. Det er stor forskjell på de 20 minutters andaktene på 1950 tallet, og kjappe 3 minutters taletid, slik normen er i dag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke dermed sagt at alt var like bra før heller. Og skal en holde på oppmerksomheten til morgentravle mennesker i 20 minutter, må kvaliteten på det som sendes være høy. Før hadde vi bedre tid, og vi tok vel også bedre imot det som ble forkynt. Det er nesten litt vemodig å tenke tilbake på "Andaktskvartetten" bestående av fire sangere, som personlig møtte opp i studio tidlig på morgenen, under ledelse av Sigvart Fotland, Karsten Ekornes og flere.

Det som gjør meg mest betenkt når det gjelder morgenandaktene, slik de blir presentert i dag, er den korte tiden andaktsholderne får til disposisjon. De aller fleste er dyktige, og har en god framførelse. Men ofte blir det bare tid til innledninger. Konklusjonen, og essensen i budskapet blir i beste fall oppsummert i et par korte setninger. Andre ganger uteblir den dessverre helt.

Vi må egentlig være glade for at NRK fortsatt har valgt å beholde andaktene. Men jeg vil likevel komme med et par ønsker:

- At den verbale delen av andakten kan utvides med et par minutter, slik at det kristne budskapet kan formidles på en mer utfyllende måte, og

- at sang- eller salmevalget må være en meningsfull fortsettelse av bibelordet og talen som har gått forut. Helst bør andaktsholderen bli tatt med på råd i hvert enkelt tilfelle.

Blir dette gjort på en mer nennsom måte enn slik det praktiseres i dag, vil andaktene framstå mer helhetlig, samt at de mange gode innledningene kan få utløp i et mer meningsfylt budskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt