Eirik Johansen

1

Mer åpenhet om lån og gjeldsproblematikk

Stadig flere får problemer med å betjene gjeld fra usikrede lån. En ny undersøkelse viser at mange av disse menneskene ikke våger å snakke om situasjonen med sine nærmeste.

Publisert: 23. apr 2019

Undersøkelsen er utført av Yougov, og synliggjør en skremmende utvikling. For lite åpenhet om økonomiske problemer kan fort føre til at man får enda større utfordringer.

Tabubelagt
Det er dessverre blitt tabu i Norge å slite med privatøkonomien. Mange skammer seg over problemene, og vil derfor ikke involvere andre mennesker. Resultatet er at man ikke får hjelp på et tidlig tidspunkt, og at problemene vokser mer enn nødvendig. Om flere hadde vært åpne om situasjonen så kunne de fått hjelp raskere.

Stor økning i forbrukslån
Nordmenn låner stadig mer penger, og det er spesielt lån uten sikkerhet som øker i omfang. Selv om dette er en liten del av den totale gjelden til befolkningen, så øker den mer enn alle andre typer låneopptak. Dette er en alarmerende utvikling som vi må gjøre mer for å forhindre. Myndighetene har heldigvis lansert flere tiltak som skal bremse låneveksten innenfor denne typen finansiering. Det er imidlertid på tide å gå enda hardere til verks for å få bukt med gjeldsutviklingen.

En versting i Europa
Norge er faktisk blitt en av verstingene i Europa når det kommer til privat låneopptak. Her er vi i toppsjiktet når det kommer til totale lån per innbygger. I Norden er det bare Danmark som ligger på samme nivå som Norge. Dette er en skremmende utvikling som historisk sett har vært svært farlig for et lands økonomi. Med dagens lave rentenivå på boliglån har de fleste vært i stand til å betjene egne lån. Dette kan imidlertid endre seg om rentenivået i Norge går opp i løpet av de kommende årene. Det skal dessverre ikke så mye til før mange får betydelige utfordringer med å betjene sine økonomiske forpliktelser. Dette er et faresignal vi må begynne å ta på alvor.

Kan føre til store problemer
Stor gjeld kan føre til betydelige personlige problemer for de som blir rammet. Når en person ikke klarer å betale regningene, så kan dette få konsekvenser for den psykiske helsen til vedkommende. Noen mennesker blir deprimerte, og får andre plager som følge av dårlig økonomi. Dette gjør totalkostnaden høyere for både enkeltmennesker og samfunnet. Vi bør derfor være mer oppmerksomme på denne problemstillingen, og yte mer hjelp til de som trenger det.

Få bort skammen
Det er nødvendig å ta debatten om gjeldsvekst, og få bort skammen som er forbundet med å ha økonomiske problemer. Dette er tross alt et veldig vanlig problem i befolkningen, og det er helt unødvendig at noen skal føle på skam. Temaet bør løftes opp på dagsorden på samme måte som psykisk helse, og andre ting det er blitt mer åpenhet rundt de siste årene. Dette vil gjøre hverdagen enklere for alle som sliter med store forbrukslån og andre økonomiske utfordringer.

Vi må forvente at utviklingen vil fortsette i løpet av de neste årene. Da må vi bli flinkere til å snakke om økonomiske problemer på en måte som får bort tabuet. Dette er helt nødvendig for at flere skal ta tørre å be om hjelp tidligere.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3631 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2560 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1876 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1718 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1664 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere