Verdidebatt

Hvem får skattelette med KrF i regjering?

Norske politikere behandler næringsliv og frivillighet ulikt når det gjelder moms.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Når en bedrift har fest for sine kunder kan den trekke fra alle momsutgifter. Når et idrettslag serverer pølser til barn og foreldre, må laget betale moms. Problemet kan utvides til noe langt mer enn servering. Kjøper næringslivet inn regnskapstjenester, gis det fullt fradrag for moms. Skjer det samme i en frivillig organisasjon, er det ikke hjemmel for slike fradrag.

Urettferdigheten er blitt større og større etter hvert som stadig flere områder er omfattet av moms. Denne
avgiften er blitt statens viktigste inntektskilde. Finansdepartementet har gått i bresjen for å utvide momsingen og har vært en beinhard vokter av at inntektsgrunnlaget ikke skal uthules.

Frivillighet Norge fikk i 2009 kjempet gjennom en begrenset momskompensasjon. Den dekket på ingen måte de reelle momsutgiftene de frivillige organisasjonene har, men vi forventet at det skulle gå raskt å trappe opp til full kompensasjon. Det har ikke skjedd. Momsutgiftene har økt, og gapet mellom kompensasjon og reelle momsutgifter er i dag større enn det var i 2014.

Kanskje er det dårlig samvittighet som gjør at
regjeringen også forsøker å gjøre kompensasjonen til en støtteordning. I Stortingsmeldingen om frivillighet som kom i desember 2018 skriver regjeringen følgende om momskompensasjonen: «Ordninga er i praksis ei grunnstøtte til frivilligheita i Noreg.»

Det er gode grunner for at regjeringen skal støtte frivillig sektor, men å kalle momskompensasjon for grunnstøtte, grenser til frekkhet. Få finner det rimelig at den store dugnadsinnsatsen som gjøres i frivillige organisasjoner skal gi grunnlag for beskatning. Rettferdig kompensasjon er ikke støtte.

KrF er et parti som har vært en sterk støttespiller for det frivillige Norge. Dessverre vant de ikke frem med full og rettighetsfestet momskompensasjon
under forhandlingene på Granavolden. Spørsmålet nå er hva KrF vil jobbe for at regjeringen prioriterer. Frivillighet Norge håper de vil fortsette å kjempe for frivilligheten. Dette må være et tema på deres landsmøte. Svake rammevilkår for alle som driver frivillig arbeid i Norge er noe av det som bør tynge samvittigheten til regjeringspartiene. Vi håper regjeringens nyeste tilskudd kan gi regjeringspartiene sjelefred og alle de frivillige rundt om i landet bedre mulighet til å skape mer. Dette er et spørsmål om prioriteringer. Hvem skal få skattelette med KrF i regjering?

Stian Slotterøy Johnsen, 
generalsekretær Frivillighet Norge

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt