Verdidebatt

Boikott boikotten

For noen dager siden advarte Aftenposten om at Vinmonopolet selger vin fra Golanhøydene. De aktuelle vintypene er Gamla Cabernet Sauvignon og Yarden Chardonnay. Alle gode Israelsvenner bør kaste seg rundt og kjøpe nettopp denne typen vin fra Israel og samtidig takke Aftenposten pent for hjelpen med markedsføringen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvorfor skal vi boikotte boikotten? Først og fremst fordi det ikke finnes noen rimelig grunn til å kalle Israels okkupasjon av Vestbredden og Golanhøydene for ulovlig. Områdene ble okkupert etter en krig der Israel ble angrepet.  Det finnes lingen paralleller i historien til at et landområde som ble okkupert under en forsvarskrig skal bli gitt fra seg igjen uten at det er inngått en fredsavtale. Det finnes massevis av eksempler på "okkupasjoner" av denne typen som da vil være ulovlige. Tyskland måtte for eksempel gi fra seg flere områder etter 2. verdenskrig fordi de var tapt i en krig der Tyskland var angriperen. Det finnes mange andre eksempler på at seierherren har beholdt landområder som ble erobret fra angriperen i en forsvarskrig. Som vanlig stiller man langt høyere krav til Israel enn man gjør til andre nasjoner i verden.

Det er også grunn til å minne om at Israel faktisk ga fra seg Sinai-halvøya etter fredsavtalen med Egypt og under forhandlingene om Oslo-avtalen var Israel villige til å gi fra seg mesteparten av Vestbredden som del av en fredsavtale med palestinerne. Yassir Arafat takket likevel nei og startet i stedet intifadaen. De mange forsøkene på å forhandle fram en fredsavtale i dette området har mislyktes og det er ikke Israels skyld. De har strukket seg langt for å komme palestinerne i møte. Ingen kan forvente at Israel skal gi fra seg områder som er så viktige for nasjonens sikkerhet uten at det er som del i en fredsavtale. Det er ikke okkupasjonen som er urettferdig i dette tilfellet, det er FNs resolusjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt