Atle Haugen

4

Sri Lanka, Islam og vold

Hva gjør vold i Islams navn med troen til norske muslimer?

Publisert: 22. apr 2019

Vi sjokkeres og fortviler når meldingene om enda flere voldelige aksjoner i Islams navn fyller frontsidene i nyhetsmediene. Nå gjelder det Sri Lanka. Inntrykket vi har fått så langt, er at det igjen handler om en muslimsk ekstremistgruppe som står bak denne påskevolden. Det er tragisk uansett hvilke religion som blir angrepet når noen velger å utsette andre for så grusomme handlinger som i kirkene denne helgen. Vi føler derfor med alle som har blitt rammet.

Det har blitt mange slike nyhetssaker de siste årene. Hver gang kommer spørsmålene opp igjen om hva slik terror har med Islam å gjøre. Uansett hvor mange som forsøker å si at det IKKE har noe med Koranen eller Islam å gjøre, lyder denne påstanden hulere og hulere. Flere muslimske stemmer har også tatt oppgjør med denne litt lettvinte påstanden. For det ville være påfallende og underlig at det skulle finnes så mange ekstremistiske elementer på ulike steder i verden som alle hevder å gjøre sin ondskap i Islams navn, at det ikke finnes reelle forbindelser.

Sannsynligvis mer enn 99% av norske muslimer er fredelige og gode borgere og mennesker. De fortjener ikke å bli uthengt eller beskyldt for ugjerningene disse ekstremistiske bevegelsene står for. Men det jeg virkelig skulle satt pris på å høre mer om, er hva all denne terroren gjør med norske muslimers forhold til sin egen religion. Svekkes troen? Fører den til endringer i opplæringen og forkynnelsen i moskeene? Mister noen troen? Hvor sterkt advares det mot slike voldelige holdninger?

Det er skremmende å høre om IS-utvandrere som uttaler at de ikke angrer på at de dro til Syria. Våre politiske myndigheter har åpenbart lite lyst til å hente dem hjem igjen fra flyktningeleirene. Men det må vi i anstendighetens navn gjøre overfor norske borgere og barna deres!
Spørsmålet er imidlertid om vi klarer å få dem til å tenke nytt om hva de har vært med på. Eller om de i stedet for anger vil bidra til å rekruttere flere til terrorisme.

Vi forstår at utenforskap og lignende ting kan gi grobunn for vold og ekstremisme. Dermed hviler det et ansvar på oss alle. Like fullt kommer vi ikke utenom spørsmålet om religionens plass i det store bildet.

Jeg håper på flere offentlige stemmer fra norske muslimer om hvor veien videre bør gå. - Hva har all denne terroren gjort med troen din? 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
7 dager siden / 4973 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
18 dager siden / 4748 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 2593 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
23 dager siden / 2307 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
21 dager siden / 1791 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
8 dager siden / 1752 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
20 dager siden / 1513 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
13 dager siden / 1370 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
12 dager siden / 1301 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
8 dager siden / 1191 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere