Verdidebatt

Alle norske barn har krav på trygghet

I disse dager samles familier fra hele landet for å drikke solo og spise kvikk lunsj, samtidig er det rundt 40 barn med norsk statsborgerskap i flyktningleirene i Syria som ikke en gang får komme hjem til Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er norske barn som opplever ting ingen barn bør oppleve. Norge har et ansvar for å få disse barna i sikkerhet. Når Norge ennå ikke har klart dette bør regjeringen ta påskeferie med dårlig samvittighet. Å hente barna hjem bør være utenriksministerens høyeste prioritet, og nå har det gått for lang tid.

Situasjonen i leirene er krevende og uoversiktlig, men samtidig har vi i flere år visst at norske fremmedkrigere dro til Syria med barna sine. Vi visste at norske fremmedkrigere fikk barn i Syria, og vi har visst at ISIL var nær et tap. Historiene om barna i flyktningleirene har vi hørt om i flere måneder. Arbeidet med å få barna hjem tar for mye tid og preges av for lite politisk vilje.

Utenriksministeren peker på at det er vanskelig å hente barna ut fordi det er vanskelig å identifisere hvilke barn som er norske statsborgere. Det verste utfallet av det problemet er at vi redder barn som viser seg å være statsborgere i andre land, og selv det er tross alt bra og humant. Det er klart at det er krevende å hente barna ut av et område som i så mange år har vært preget av krig og konflikt, men det er ikke et godt nok argumenter for at regjeringen ennå ikke har sagt at nå skal vi prøve å få barna i trygghet. Barna i leirene straffes hardt for noe deres foreldre har gjort, da holder det ikke å skyve en komplisert utenrikspolitisk situasjon foran seg.

Det er ikke bare de politiske forholdene rundt leirene som er kompliserte. Ine Eriksen Søreide er utenriksminister i en regjering med et FrP som sliter på målingene og prøver å score enkle politiske poeng på denne vanskelige situasjonen. Jeg mener det er selvsagt at utenriksministeren bør reagere når Per Willy Amundsen sier at det er selvskading å hente barna hjem. Det er en drøy påstand og regjeringen må ha en høyere moralsk standard enn FrPs enkle populistiske poeng.

I kjærlighetens høytid bør norske politikere tenke over hvilken side av historien de vil stå på. Barna i leirene er samfunnets mest sårbare og det er klart at vi skal gjøre alt vi kan for å få dem i trygghet.

Amalie Gunnufsen,

Sentralstyremedlem i Unge Høyre

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt