Inger Cecilie Stridsklev

9

Modige Marta Steinsvik

Det har kommet protester mot at gater i Oslo og Mandal skulle oppkalles etter Marta Steinsvik. Kanskje hun likevel fortjener å få gater oppkalt etter seg?

Publisert: 17. apr 2019

Modige Marta Steinsvik.

I diskusjonen om å kalle gater etter Marta Steinsvik, er det hun er mest kjent for, og som gjorde henne mest omstridt, ikke nevnt. Jødefordommer var utbredt i mellomkrigstiden. At jødene var aktivt inne i finansverdenen er forståelig, fordi mange andre yrker gjennom tidene har vært stengt for dem. At mange jøder var tilhengere av den russiske revolusjon, er også forståelig. Pogromene i tsartiden fikk mange jøder til å emigrere, noen til Norge.

Det som virkelig gjorde Marta Steinsvik omstridt, og som gjorde at hun ved slutten av sitt liv var forfulgt av myndigheter og andre, var boken ”Frimodige ytringer” utgitt på eget forlag. På forsiden sto: ”Kongeriket Norges Grunnlov §100”Frimodige ytringer om statsstyrelsen og en hvilken som helst annen gjenstand er enhver tillatt.” Boken kom ut i tre opplag, det første i mars 1946, etter at hun hadde hatt problemer med å få noen til å trykke boken.

Hun skrev blant annet(s23): ”Belegget på fengslene har aldri vært så stort som etter kapitulasjonen. Når hertil kommer at fangene som skulle være varetektsfanger i mange tilfeller notorisk behandles etter de tidligere tyske metoder, da må det antagelig være på tide for Stortinget og de høyere myndigheter å gripe inn.”

 Hun gjenga tallrike konkrete eksempler. Men myndighetene grep ikke inn, derimot ble hun etterforsket, utsatt for diverse beskyldninger og truet på livet. Resultatet av fangebehandlingen etter krigen summerte Kjell Bondevik opp da landsvikoppgjøret ble diskutert i Stortinget: Det var en skuffelse, fordi de dømte ikke forsto at de hadde gjort noe galt.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
13 dager siden / 1823 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1720 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
11 dager siden / 1693 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1451 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
4 dager siden / 910 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
7 dager siden / 862 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
18 dager siden / 843 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere