Tom Holta Heide

5

Quasimodo tok de to tårnene i sine armer for å beskytte dem - og vant!

Det skal mer til enn en takbrann og et nedstyrtet spir til å ta knekken på Notre Dame.

Publisert: 16. apr 2019

Det skal tydeligvis mer til enn en takbrann ("skogen" kalte de taket fra middelalderen - de eldste bjelkene stammet visstnok fra det 8. århundre!) og et nedstyrtet spir til å ta knekken på Notre Dame. Etter en urolig natt våkner vi til nyheter om at de to tårnene er reddet og at strukturen tydeligvis holder, med alle forbehold. Alteret fra Ludvig 13.s tid er reddet, mange malerier og statuer likeså, relikvier ble brakt i sikkerhet, og fremfor alt, det store underet som gjør at jeg nesten tar til tårene: Politikerne er enige. De er alle i sorg, fra Mélenchon som kanskje er den beste av alle til å sette ord på tragiske situasjoner, til Le Pen. President Macron utsetter talen som skulle innviet fase 2 i presidentskapet. Intetanende godtfolk slo på TV-en i går kveld kl. 20 for å lytte skeptisk til Vår Blendende Unge Fyrste, men fikk se Notre Dame i flammer i stedet. Kanskje forsvant noe av statsoverhodets påståtte suffisanse i flammene... Uansett: "Mennesket spår, Gud rår", sa min mormor bestandig...

Notre Dame er ikke bare et kultsted for fransk katolisisme på sitt sterkeste, ikke minst fra et kunstnerisk synspunkt, det er også Republikkens samlingssted - så pussig at dette bygget slår bro over alle splittelser og visker ut gammelt nag - for en stund i hvert fall. Bygget er Ludvigenes, Napoleons og Robespierres sted. Og alle presidentenes. Frigjøringens sted i 1944. 

Quasimodo tok de to tårnene i sine armer for å beskytte dem - og vant! Nattens helter er nok en gang brannmannskapene som klarte det umulige i de små timer. I skrivende stund er ordet gjenoppbygging i grunnen en overdrivelse - det er heller snakk om en "reparasjon", som milliardærene sloss om å finansiere. 

Notre Dame skal repareres, som et symbol på den franske katolske kirke, som i den siste tiden igjen er blitt rystet i sine grunnvoller på grunn av alle beretninger om seksuelle overgrep og mer enn noen gang trenger bot, bedring og fornyede strukturer både i konkret og overført betydning.

Kirken oppfordrer til bønn og faste akkurat i denne spesielle uken, som markerer slutten på fastetiden før vi feirer livets seier 1. påskedag. Men før det kunne vi sannelig klart oss uten en så brutal illustrasjon av templenes, kirkenes og katedralenes forgjengelighet.2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
23 dager siden / 1721 visninger
White Christmas
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1326 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
19 dager siden / 1141 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
22 dager siden / 1096 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
2 dager siden / 1055 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
12 dager siden / 813 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 1 måned siden / 794 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere