Verdidebatt

Quasimodo tok de to tårnene i sine armer for å beskytte dem - og vant!

Det skal mer til enn en takbrann og et nedstyrtet spir til å ta knekken på Notre Dame.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det skal tydeligvis mer til enn en takbrann ("skogen" kalte de taket fra middelalderen - de eldste bjelkene stammet visstnok fra det 8. århundre!) og et nedstyrtet spir til å ta knekken på Notre Dame. Etter en urolig natt våkner vi til nyheter om at de to tårnene er reddet og at strukturen tydeligvis holder, med alle forbehold. Alteret fra Ludvig 13.s tid er reddet, mange malerier og statuer likeså, relikvier ble brakt i sikkerhet, og fremfor alt, det store underet som gjør at jeg nesten tar til tårene: Politikerne er enige. De er alle i sorg, fra Mélenchon som kanskje er den beste av alle til å sette ord på tragiske situasjoner, til Le Pen. President Macron utsetter talen som skulle innviet fase 2 i presidentskapet. Intetanende godtfolk slo på TV-en i går kveld kl. 20 for å lytte skeptisk til Vår Blendende Unge Fyrste, men fikk se Notre Dame i flammer i stedet. Kanskje forsvant noe av statsoverhodets påståtte suffisanse i flammene... Uansett: "Mennesket spår, Gud rår", sa min mormor bestandig...

Notre Dame er ikke bare et kultsted for fransk katolisisme på sitt sterkeste, ikke minst fra et kunstnerisk synspunkt, det er også Republikkens samlingssted - så pussig at dette bygget slår bro over alle splittelser og visker ut gammelt nag - for en stund i hvert fall. Bygget er Ludvigenes, Napoleons og Robespierres sted. Og alle presidentenes. Frigjøringens sted i 1944.

Quasimodo tok de to tårnene i sine armer for å beskytte dem - og vant! Nattens helter er nok en gang brannmannskapene som klarte det umulige i de små timer. I skrivende stund er ordet gjenoppbygging i grunnen en overdrivelse - det er heller snakk om en "reparasjon", som milliardærene sloss om å finansiere.

Notre Dame skal repareres, som et symbol på den franske katolske kirke, som i den siste tiden igjen er blitt rystet i sine grunnvoller på grunn av alle beretninger om seksuelle overgrep og mer enn noen gang trenger bot, bedring og fornyede strukturer både i konkret og overført betydning.

Kirken oppfordrer til bønn og faste akkurat i denne spesielle uken, som markerer slutten på fastetiden før vi feirer livets seier 1. påskedag. Men før det kunne vi sannelig klart oss uten en så brutal illustrasjon av templenes, kirkenes og katedralenes forgjengelighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt