Mahmoud Farahmand

8

Trist for den frie meningsutvekslingen

Samfunnet blir ikke et bedre sted å nekte å møte meningsmotstandere til debatt. Det er meningsbrytning som fører til utvikling, ikke posering og det å være «woke».

Publisert: 11. apr 2019

Det å være liberal og såkalt intellektuell har en annen betydning i dag enn det hadde før i tiden. Om ikke så altfor lenge arrangeres Nordiske Mediedager (NMD) i Bergen. Dette er Nordens største mediekonferanse. I år har de valgt å invitere Steve Bannon. De har også invitert en rekke andre debattanter, men ingen av disse vil stille på NMDs arrangement fordi Bannon er der.

Mange av disse samfunnsdebattantene anser seg selv om liberale og utgir seg for å være samfunnsbevisste og handle i tråd med tidsånden. Eller kanskje bedre sagt forsvare oss andre fra tiden vi lever i. Disse debattantene mener at det å delta i en diskusjon med Bannon vil legitimere ham, og de er svært så kritiske til at NMD i det hele tatt velger å samtale med ham.


Betydelig mer kjent

Det er en artig tankegang, mener man at det å ikke snakke med Bannon medfører at hans tanker fordufter, blir borte eller ikke vil bekjentgjøres på annet vis? Til info er Bannon betydelig mer kjent enn mange av dem som nekter å møte ham til debatt, så muligheter og plattformer til å ytre seg har han nok av. Men å delta i arrangementet til NMD kunne man ha gitt ham reell meningsmotstand. Dessverre blir det ikke slik.

Det stopper ikke med at disse «debattantene» nekter å møte ham til debatt, enkelte ønsker også å forhindre andre i å delta. Det gjøres selvfølgelig med myke ord, men det presset som utøves for å redusere andres handlingsrom og deltakelse er like reelt. Poseringen blir fullkommen ved at man legger ut tweets og annet hvor man aktivt sier at man har takket nei, og tilbyr støtte og samtale til andre som har muligens tenkt å si ja eller delta. Samfunnsdebattanter som ikke kan stå på egne bein, disse må vi ha flere av.


Ekstrem på feil måte

Dessverre er mange av dem som nekter å delta på NMDs arrangement de samme menneskene som velvillig setter seg ned med andre ytterliggående krefter og diskuterer for å forstå dem. Enten så er ikke Bannon ekstrem nok, ellers så er han ekstrem på en måte som ikke passer disse aktivistenes profil.

Det er i alle fall trist for den frie meningsutvekslingen. Samfunnet blir ikke et bedre sted å nekte å møte meningsmotstandere til debatt. Det er meningsbrytning som fører til utvikling, ikke posering og det å være «woke».

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere