Lederartikkel Vårt Land

Uheldig valg for Israel

Dessverre går Netanyahus politikk i urovekkende stor grad på bekostning av sentrale liberale og demokratiske verdier.

Publisert: 10. apr 2019

I de fleste demokratier vil velgerne foretrekke å bytte ut en statsminister som har sittet et tiår ved makten. Om ikke annet, så for å få en forandring. Med sterke anklager om korrupsjon hengende over seg i tillegg, ville valgnederlag normalt være garantert.

Slik er det ikke i Israel. Valgresultatet må betraktes som et nytt tillitsvotum til Benjamin Netanyahu, som nå har sittet sammenhengende ved makten i 10 år, og som totalt snart har regjert lenger enn landsfader David Ben-Gurion.

Resultatet er en stor triumf for Netanyahu. Hans eget parti Likud øker fra 30 til 35 av 120 seter i nasjonalforsamlingen Knesset, der de har solid majoritet sammen med høyreorienterte småpartier. 

Like fullt er det uheldig for Israel som demokrati at Netanyahu fortsetter. Det ligger nå an til kamp for økt politisk kontroll med rettssystemet, for å sikre Netanyahu immunitet mot videre rettsforfølgelse. Statsministeren har også trappet opp sine angrep på de frie mediene, og vil vurdere å annektere deler av den okkuperte Vestbredden.

I sommer kan tostatsløsningen bli endelig stedt til hvile av den varslede «store fredsplanen» fra Donald Trump, som ventelig får en så kraftig israelsk slagside at palestinerne vil avvise den. Trolig har USA akseptert at Israel får beholde alle sine bosetningsblokker og ikke trenger å evakuere bosettere, mot at palestinerne får økonomisk og annen kompensasjon.

Under Netanyahu har Israel opplevd sterk økonomisk vekst, men med store forskjeller og fattige som sakker akterut. Politikken har beveget seg kraftig til høyre, med økt vekt på jødisk nasjonalisme. Og statsministeren har utnyttet israelernes frykt for sin sikkerhet i et til dels fiendtlig omland.

Denne gang ble det tidlig på valgdagens kjent at Likud hadde plassert 1.200 skjulte kameraer i valglokaler i områder med mange palestinske israelere, noe som kan ha bidratt til rekordlavt oppmøte fra denne gruppen.

Netanyahu er en av de viktigste og mest begavede politikerne den unge staten har fostret, i hvert fall hvis målestokken er evnen til å vinne makten og bruke den. Dessverre går politikken hans i urovekkende stor grad på bekostning av sentrale liberale og demokratiske verdier.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3631 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2560 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1876 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1718 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1664 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere