Lederartikkel Vårt Land

Uheldig valg for Israel

Dessverre går Netanyahus politikk i urovekkende stor grad på bekostning av sentrale liberale og demokratiske verdier.

Publisert: 10. apr 2019

I de fleste demokratier vil velgerne foretrekke å bytte ut en statsminister som har sittet et tiår ved makten. Om ikke annet, så for å få en forandring. Med sterke anklager om korrupsjon hengende over seg i tillegg, ville valgnederlag normalt være garantert.

Slik er det ikke i Israel. Valgresultatet må betraktes som et nytt tillitsvotum til Benjamin Netanyahu, som nå har sittet sammenhengende ved makten i 10 år, og som totalt snart har regjert lenger enn landsfader David Ben-Gurion.

Resultatet er en stor triumf for Netanyahu. Hans eget parti Likud øker fra 30 til 35 av 120 seter i nasjonalforsamlingen Knesset, der de har solid majoritet sammen med høyreorienterte småpartier. 

Like fullt er det uheldig for Israel som demokrati at Netanyahu fortsetter. Det ligger nå an til kamp for økt politisk kontroll med rettssystemet, for å sikre Netanyahu immunitet mot videre rettsforfølgelse. Statsministeren har også trappet opp sine angrep på de frie mediene, og vil vurdere å annektere deler av den okkuperte Vestbredden.

I sommer kan tostatsløsningen bli endelig stedt til hvile av den varslede «store fredsplanen» fra Donald Trump, som ventelig får en så kraftig israelsk slagside at palestinerne vil avvise den. Trolig har USA akseptert at Israel får beholde alle sine bosetningsblokker og ikke trenger å evakuere bosettere, mot at palestinerne får økonomisk og annen kompensasjon.

Under Netanyahu har Israel opplevd sterk økonomisk vekst, men med store forskjeller og fattige som sakker akterut. Politikken har beveget seg kraftig til høyre, med økt vekt på jødisk nasjonalisme. Og statsministeren har utnyttet israelernes frykt for sin sikkerhet i et til dels fiendtlig omland.

Denne gang ble det tidlig på valgdagens kjent at Likud hadde plassert 1.200 skjulte kameraer i valglokaler i områder med mange palestinske israelere, noe som kan ha bidratt til rekordlavt oppmøte fra denne gruppen.

Netanyahu er en av de viktigste og mest begavede politikerne den unge staten har fostret, i hvert fall hvis målestokken er evnen til å vinne makten og bruke den. Dessverre går politikken hans i urovekkende stor grad på bekostning av sentrale liberale og demokratiske verdier.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2965 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1576 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1110 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere