Lederartikkel Vårt Land

En moralsk plikt

Hvordan skal kirkens oppfordring bety noe – hvis den med sine handlinger viser at den egentlig ikke tar situasjonen på alvor selv?

Publisert: 9. apr 2019

«Nå brenner det!» var den dramatiske meldingen fra Kirkemøtets klimauttalelse i forrige uke. I den forbindelse kom MF-rektor Vidar L. Haanes med et apropos: «Vi blir moralistiske hvis vi kritiserer andres klimautslipp uten å se på hva vi selv gjør.»

Vi er glade for Den norske kirkes klimauttalelse.­ Vi synes ikke Kirkemøtet brukte for sterke ord. ­Situasjonen er så alvorlig at man godt kunne tatt enda kraftigere i.

Antakelig er grunnen til at vi ikke opplever ­situasjonen som så dramatisk som vi burde, at vi selv er rimelig trygge de neste 100 årene: Vi bor i et land som ikke er truet av oversvømmelse, vi kan leve med et litt mer labilt klima, og vi har penger til å kjøpe oss ut av en eventuell ressursmangel.

Konsekvensene av klimaendringene kan bli langt verre utenfor Norge. Ikke minst det gjør det til en moralsk plikt for en kristen kirke å ta tydelig stilling.

Det handler ikke om at Den norske kirke kan løse klimakrisen på egenhånd. Ingen er lenger der at vi tror enkeltpersoners, organisasjoners – eller enkeltlands – handlinger i seg selv er nok til å løse klimakrisen.

Like fullt er det en tett sammenheng mellom alle disse leddene – og løsningen på klima-krisen. Sammen har enkeltpersoner og organisasjoner makt til å påvirke myndighetene. Dersom denne makten brukes riktig, må myndighetene handle. Og dersom myndighetene må handle i mange nok land, og derfor skjerper kravene til hverandre, da begynner det å monne.

Det er her Den norske kirke kan bety noe. Nå har den sagt noe tydelig, neste skritt er å vise at den ­mener det. At den ikke fortsetter å leve som om ingen ting har hendt. Det er ingen unnskyldning for ikke å bli en grønn menighet. Og det er ingen unnskyldning for ikke å sette seg ned og vurdere grundig hvilke grenser man skal sette for flyreiser og annen energikrevende virksomhet framover.

Her er vi enige med MF-rektoren. For hvordan skal kirkens oppfordring bety noe – hvis den med sine handlinger viser at den egentlig ikke tar situasjonen på alvor selv? Da blir den bare «drønnende malm eller en klingende bjelle».

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
rundt 18 timer siden / 2500 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
23 dager siden / 2325 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
30 dager siden / 2053 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
23 dager siden / 1643 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
10 dager siden / 1444 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1364 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
23 dager siden / 1295 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
26 dager siden / 1202 visninger
Gut eller jente?
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
13 dager siden / 1151 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere