Lederartikkel Vårt Land

Opportunistisk om abort

Dersom resultatet blir liberalisering, vil de etiske dilemmaene bli enda mer uhåndterlige i framtiden.

Publisert: 5. apr 2019  /  663 visninger.

«Abortloven er et finstemt kompromiss som Erna Solberg opphevet da hun sa at man kunne forhandle om abortloven». Det sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkhol til Vårt Land under partiets landsmøte, som fortsatt pågår. Selv har hun landet på at hun vil øke grensen for fri abort fram til uke 18 i svangerskapet, slik også AUF har foreslått.

Kjerkhols premiss er historisk feil. Abortloven var intet kompromiss mellom dem som ønsket fri abort fram til uke 12 og dem som ønsket en enda mer liberal abortlov. Tvert imot var den et kompromiss mellom dem som ønsket fri abort og dem som ikke ønsket dette. Årsaken var de etiske dilemmaene den nye loven innebar.

LES OGSÅ: Mener Erna og KrF startet «krigen» om abortloven

Sporet etter kompromisset finner vi særlig i de to første paragrafene. Abortloven fastslår blant annet at samfunnet skal «sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging, for derved å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antallet svangerskapsavbrudd blir lavest mulig».

Kjerkhol har likevel rett i at enigheten om abortloven er skjør. På den ene siden har holdningen til abort utvilsomt blitt mer liberal i deler av samfunnet. På den annen side har et KrF i vippeposisjon brukt muligheten til å stramme inn på en praksis som har utviklet seg de seneste årene, nemlig såkalt fosterreduksjon.

KrFs Olaug Bollestad: Jeg vil ha det klinkende klart at det ikke er KrF som skal ha skylden

Innstrammingen er først og fremst en presisering som skyldes den medisinske utviklingen. Slike diskusjoner må vi være åpne for å ta, også i framtiden. Mulighetene til å redde livet til fostre tidlig i svangerskapet blir stadig bedre. Samtidig øker også muligheten til å avdekke egenskaper og skader på fostre tidlig i svangerskapet. Dette krever en grundig samtale om livet og menneskeverdet.

Det faktum at innstrammingen ikke skjedde innenfor rammen av en slik etisk samtale, men i stedet ble en del av spillet om regjeringsmakt, åpner nå for opportunisme fra krefter som ønsker å liberalisere loven. Vi skal være klar over at dersom resultatet blir liberalisering, vil de etiske dilemmaene ved abortspørsmålet bli enda mer uhåndterlige i framtiden – og samtalen om abort enda vanskeligere å ta.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
26 dager siden / 8366 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6320 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5234 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
21 dager siden / 3367 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2646 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2165 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1985 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1739 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1714 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1570 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere