Per Kristian Aschim

19

Barnenattverd og metode

Olaf Aagedal presenterer i Vårt Land 26. mars funn fra sin undersøkelse om «Barnenattverd». Aagedal viser til at nattverden er «eit av dei elementa i gudstenesta der praksis er under sterk endring», og han mener mye tyder på at en ny nattverdtradisjon er i ferd med å vokse fram.

Publisert: 5. apr 2019

Mange av funnene som presenteres vil mange kjenne igjen. Men et metodisk valg forundrer: Hvorfor har man samlet inn data om nattverdpraksis i menigheten ved å henvende seg til «trusopplærarar», men ikke spurt de som har ansvar for forvaltningen av nattverden i menigheten, nemlig prestene?

Særlig er det Aagedals tese nummer 7 som gjør at jeg stiller spørsmålet. Her hevder Aagedal at Den norske kirkes lære om at «alle som er døypte kan ta del i nattverden», ikke blir praktisert. Og han fortsetter: «Dei fleste trusopplærarane seier at dei ikkje veit kven som er døypt, og om dei veit det, kan dei ikkje ta omsyn til det og ekskludere dei udøypte». Men dette er ikke «trusopplæraren» sitt ansvar. Det er presten som har ansvar for nattverdforvaltningen og utdelingen. Her ville det være interessant å høre prestenes beskrivelse av problemstillingen. 

Det aktualiserer også forholdet mellom prestens og kateketens/menighetspedagogens ansvar for opplæringen i bruken av kirkens sakramenter. Er det god nok sammenheng og samhandling? 

Per Kristian Aschim er fagsjef i Presteforeningen

Innlegget sto på trykk i Vårt Land 5. april 2019.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3713 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1251 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 859 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 659 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 546 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere