Anja Lillegraven

1

Atomvåpen: en het potet på Arbeiderpartiets landsmøte

Debatten rundt FNs atomvåpenforbud blir en av de tøffeste når Arbeiderpartiet avholder sitt landsmøte denne helgen. 10 av 15 fylkeslag og 8 av 10 AP-velgere støtter forbudet. Det gjør også LO. AUF mobiliserer før landsmøtet. Men partiledelsen nøler.

Publisert: 4. apr 2019

I 2017 ble traktaten som forbyr atomvåpen vedtatt i FN. Så langt har 70 land signert og 22 ratifisert avtalen. Atomvåpenforbudet trer i kraft og gjelder som internasjonal rett når 50 land har ratifisert. Det kan skje allerede i 2019. Da vil Norge basere sin sikkerhet på et våpen som er forbudt etter folkeretten.

Atomvåpen er et inhumant massedrapsvåpen. Det skiller ikke mellom sivile og krigende, ikke mellom voksne og barn. Et atomvåpen over en norsk by kan drepe hundretusener. Omfanget av brannskader vil være enormt. I Norge kan man til enhver tid behandle 8-10 alvorlig brannskadete i spesialavdelinger. Dette er tall for en normalsituasjon, når verken sykehus eller personell er slått ut av atomvåpeneksplosjoner.

Sannsynligheten for bruk av atomvåpen har økt. «Dommedagsklokken» står nå to minutter på tolv og har aldri vært nærmere midnatt. Så lenge atomvåpen finnes, er det en risiko for at katastrofen skjer. Ni atomvåpenstater har om lag 14 500 atomstridshoder, og omtrent 1800 av disse står klare til umiddelbar utskytning. Disse kan avfyres med vilje, eller ved uhell, misforståelser eller teknisk svikt. Katastrofen har vært nær flere ganger, men så langt har vi hatt flaks. Tør Arbeiderpartiet stole på flaksen?

Den eneste måten å garantere at atomvåpen ikke blir brukt igjen, er total avskaffelse. For å få det til må atomvåpen delegitimeres og stigmatiseres. Atomvåpen kan ikke lenger forbindes med makt og prestisje – det må gjøres til en belastning å ha atomvåpen, på samme måte som andre masseødeleggelsesvåpen. En sterkere norm mot atomvåpen som forsterker presset på atomvåpenstatene er nødvendig for å få fremdrift i forhandlingene om gjensidig og balansert nedrustning, Det kan Norge bidra til ved å signere atomvåpenforbudet.

Vi mener derfor at Arbeiderpartiet må lytte til sine velgere og gå inn for at Norge skal skrive under på FNs atomvåpenforbud.


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
25 dager siden / 8350 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 6304 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 6031 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
20 dager siden / 3362 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
15 dager siden / 2632 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 2162 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1970 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
9 dager siden / 1726 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
13 dager siden / 1711 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 1564 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere