Peter Aga Ljoså

1

Nei, Erna, du gjør fremdeles ikke nok for klima.

Klimastreiken er ikke bare et rop om handling. Den kommer også med tydelige krav til politikerne.

Publisert: 1. apr 2019

Den nasjonale skolestreiken for klima fredag 22.mars viste tydelig at Norges barn og unge ikke er fornøyde med dagens klimapolitikk. Om lag 40.000 samlet seg over hele landet til historisk protest, og det med god grunn. Men klimastreiken er ikke bare et rop om handling. Den kommer også med tydelige krav.

Natt til 22.mars arrangerte KFUK-KFUM Global og Changemaker sovedemonstrasjonen «Sov som Erna – stå opp for klima» utenfor Stortinget. Her møtte rundt 100 ungdommer opp for å gjøre nettopp som politikerne i klimapolitikken; sove. Dette ble gjort fordi regjeringens ambisjoner om å kutte 45 prosent av norske utslipp innen 2030 er altfor lavt. FNs klimapanel sier at de globale utslippene må mer enn halveres innen samme tid, og da kan ikke Norge legge seg på et lavere nivå.

Prognoser regjeringen har lagt fram viser at Norge ligger an til å kutte 11 prosent fra 1990 til 2030. Dette er langt under målet om å kutte med 45 prosent. KFUK-KFUM Global krever at regjeringen minst kutter 55 prosent av nasjonale utslipp sammenlignet med 2005-nivå innen 2030. I tillegg må Norge bidra med en årlig klimafinansiering til utviklingsland på 65 milliarder kroner, fordi vårt historiske ansvar overgår det vi har mulighet til å kutte nasjonalt. Her skal 50 milliarder gå til internasjonale utslippskutt, mens 15 milliarder skal gå til å støtte utviklingsland med å tilpasse seg de klimaendringene det allerede er for sent å stoppe.

Vi baserer oss på rapporten «Norway’s Fair Share of meeting the Paris agreement». Den tar utgangspunkt i hvor mye klimagasser ulike land har sluppet ut fram til nå, og hvor stor økonomisk kapasitet de har til å bidra med løsningene på klimakrisen. Rapporten forteller hva som er Norges rettferdige andel av utslippskuttene vi trenger for å begrense global oppvarming til 1,5°C. Det er fortsatt mulig å nå målet, men tiden renner ut. Det er bare 11 år igjen til 2030 og jo lenger politikerne venter, jo dyrere blir det.

Skal Erna og regjeringen vise at de kan føre en ambisiøs og rettferdig klimapolitikk, må de høyne målene. Sørger de for minst 55% i nasjonale utslippskutt og 65 milliarder i årlig klimafinansiering er de på god vei. På toppen av dette må regjeringen jobbe for at nordmenn lettere skal kunne ta klimavennlige valg. Jernbanenettet og kollektivtransporten må bygges ut i hele landet, og det må bli billigere å ta tog og dyrere å fly. Det må systematisk bli enklere for folk å velge klimavennlige alternativ. Samtidig må Norge være en pådriver for globalt samarbeid i klimasaken.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
8 dager siden / 5054 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
19 dager siden / 4758 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 2677 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
24 dager siden / 2320 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
22 dager siden / 1802 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
9 dager siden / 1767 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
3 dager siden / 1529 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
21 dager siden / 1527 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
14 dager siden / 1390 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
13 dager siden / 1309 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere