Leder

Kallmyr og kirkeasyl

Vi forventer at KrF og Venstre nøytraliserer Kallmyrs «hard-i-klypa-politikk».

Fredag presenterte statsminister Erna Solberg Jøran Kallmyr som ny justisminister etter Tor Mikkel Wara. Solberg har dermed utnevnt en minister som var kjent som en effektiv, hard og nærmest nådeløs statssekretær i samme departement.

Blant sakene der Kallmyr fremsto svært hard i klypa, var da han jobbet for en returavtale med diktaturet Eritrea i 2015, kjent som «Afrikas Nord-Korea». FN hadde relativt nylig kommet med en grundig granskningsrapport om systematiske og grove menneskerettighetsbrudd, slik som henrettelser uten rettegang, turtur og seksuell tortur i landet.

Forsøket på returavtale fikk mange til å reagere kraftig. Blant annet Kjell Magne Bondevik og daværende KrF-leder Knut Arild Hareide. De reagerte særlig på at han nærmest omtalte eritreiske flyktninger som økonomiske lykkejegere.

Kallmyr er dessuten kjent for sin aktive og tøffe rolle på Storskog, da han selv dro til området og ga politiet beskjed om å sende flyktninger resolutt tilbake til Russland. Han fikk sterk kritikk i Politidirektoratets evalueringsrapport for sin rolle.

Sist, men ikke minst, jobbet Kallmyr for å fjerne den 23 år gamle instruksen om kirkeasyl og erstatte den med ordre om å hente kirkeasylanter ut med makt. I 2015 sa han: «Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere».

Dette førte til sterk motstand fra kristelig og kirkelig hold og fra flertallet på Stortinget, inkludert Venstre og KrF. En av dem som reagerte var daværende direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen. Han sa at å oppheve kirkeasylet ville være «et oppsiktsvekkende brudd på en meget historisk lang, nasjonal og internasjonal tradisjon».

Ingen mener det er en ønskesituasjon for asylsøkere å gå i kirkeasyl. Derimot er det den nødventilen vi trenger i et humant samfunn, fordi enkelte saker kan være feilbehandlet.

Vi forventer at KrF og Venstre nøytraliserer Kallmyrs «hard-i-klypa-politikk», hans iver etter å fjerne kirkeasylet og dermed overkjøre et politisk flertall i Norge. Dersom en slik endring skjer, vil regjeringen samtidig skrote en viktig bit av vår kristne og humanistiske kulturarv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder