Kjell Ingolf Ropstad

71

Målrettet støtte til de mest sårbare

Jeg er enig med Aalborg i at alle nybakte foreldre skal følges godt opp, men jeg mener likevel at vi har mye å tjene på gode, målrettede tiltak mot de mest sårbare.

Publisert: 29. mar 2019

I Vårt Land 27. mars skriver Berit Aalborg at vi må satse på barsel­omsorg og tiltak som styrker alle foreldre, ikke bare de mest utsatte. Jeg er enig med Aalborg i at alle nybakte
foreldre skal følges godt opp, men jeg mener likevel at vi har mye å tjene på gode, målrettede tiltak mot de mest sårbare. Vi trenger begge deler for å hjelpe barna og familiene.

Foreldre for første gang

De fleste foreldre vil si at det å få barn er noe av det største de opplever i livet. De vil gjøre alt de kan for å gi det nyfødte barnet trygghet, omsorg og grenseløs kjærlighet. Samtidig vet vi at ikke alle foreldre klarer dette. Silje, som jeg nylig møtte fordi hun er med i prosjektet Foreldre for første gang, og som Vårt Land skrev om denne uken (25.03), er en av dem som var usikker på om hun ville klare morsrollen. Hun har vokst opp i barnevernet og hadde
ingen nære rundt seg da hun ble gravid som 21-åring. Familiesykepleier Trine var den som fulgte Silje under fødselen. Jeg blir rørt av å høre Silje fortelle om den uvurderlige hjelpen hun har fått fra Trine for å bli trygg på seg selv som mor.

Mitt mål er å styrke støtteapparatet rundt foreldrene og familien. Familien
er vårt sterkeste sosiale fellesskap. Trygge foreldre gir trygge barn og godt foreldreskap starter allerede i svangerskapet. Målet er å komme så tidlig inn med hjelp til familiene at barnevernet ikke trengs. Familie for første gang er et supert eksempel på dette. Prosjektet er et nybrottsarbeid i norsk sammenheng og utfyller eksisterende tjenester. Vi ser at de samarbeider godt med andre tjenester som barnevern, NAV, psykiatrien og helsestasjonene. Mange av henvisningene til Familie for første gang kommer fra jordmødre.

Jordmorkompetansen

Vi må ha gode, målrettede tiltak og tidlig innsats mot de mest sårbare, men det er ikke det eneste svaret for å sikre alle barn i Norge en trygg oppvekst. Det skal heller ikke være til hinder for god barselomsorg. Fordi helsestasjonene og skolehelsetjenesten er viktige for å nå ut til alle, har regjeringen gjennom flere år styrket disse tjenestene, inkludert jordmorkompetansen. Fra 2013 til 2019 har regjeringen bevilget over 1,3 milliarder kroner til helsestasjon- og skolehelsetjenesten.

Når mor og barn skal reise hjem er et faglig spørsmål, og ikke noe vi
politikere skal eller bør bestemme. Ingen skal reise hjem før familien er i stand til å ta vare på seg selv hjemme. Klarer vi å gi alle foreldre en god start med det nye barnet, samtidig som vi kan følge ekstra godt opp de som virkelig trenger det, har vi kommet langt mot det som bør være vårt viktigste mål: Å sikre alle barn i Norge en trygg og god oppvekst.

Kjell Ingolf Ropstad

Barne- og familieminister (KrF)

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3620 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2554 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1869 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1716 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1644 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere