Leder

Samtale om dåp

Misjonsbefalingen forutsetter at mennesker som kommer til tro blir døpt. Det betyr at spørsmålet er grunnleggende i kristen teologi.

I en dialogisk tone tar den tidligere pinsepastoren og Korsets Seier-redaktøren Terje Hegertun til orde for at kirker med et baptistisk dåpssyn bør vurdere å anerkjenne barnedåpen som gyldig kristen dåp.

Hegertun er nå professor ved MF teologisk høyskole. Da han luftet synspunktet for rundt 15 år siden, fikk han betydelig motstand i Pinsebevegelsen som han fortsatt tilhører. På det tidspunktet måtte man – med svært få unntak – være døpt med «troendes dåp» for å bli medlem av en pinsemenighet. Nå er stadig flere forsamlinger fleksible. Kanskje gjør synet på dåpen som bekjennelseshandling – ikke som sakrament – det lettere å anlegge en pragmatisk tilnærming til spørsmålet.

Selv om Vårt Land i utgangspunktet har en luthersk formålsparagraf, er vi i praksis en avis for hele kirken. Derfor har vi ikke polemisert mot det baptistiske dåpssynet på lederplass. Den kristne kirke kan leve med uenighet om dette spørsmålet. Vi registrerer også at ulikt dåpssyn ikke er et stort hinder for fellesskap mellom kristne. Det vil være både uklokt og galt å forsøke å presse kristne med et baptistisk dåpssyn til å akseptere barnedåp som gyldig kristen dåp. Det har heller ikke vært Hegertuns anliggende.

Men MF-professoren har et ­viktig poeng når han vektlegger ­dåpens konstituerende ­karakter. Ifølge apostelen Paulus blir den troende forent med Kristus og oppreist til et nytt liv i dåpen. Misjons-­befalingen forutsetter at mennesker som kommer til troen på Jesus blir døpt. Det betyr at spørsmålet er grunnleggende i kristen teologi. Alle kristne kirker bør ta det på alvor.

Derfor ønsker vi velkommen den samtalen Terje Hegertun tar initiativ til. Den kan gi «begge sider» en økt forståelse for dåpens teologiske betydning. For eksempel kan troens betydning for dåpen – som også Luther var opptatt av – fort bli tonet ned i en folkekirke. Neddykkelsen, som er viktig ved «troendes dåp», har en symbolsk betydning som flere lutherske menigheter har gjenoppdaget de senere årene.

På den annen side finnes det helt sikkert perspektiver i barnedåpen som kan berike kristne med et baptistisk dåpssyn. Ikke minst kan erkjennelsen av at dåpsteologi i seg selv ikke er enkelt, legge grunnlaget for en økt ydmykhet og dermed større ­forståelse kristne imellom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder