Verdidebatt

Nøytral oppdragelse

For meg er ikke ateismen en negasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Neste generasjon avhengig av oppdragelse i en sterk kristen tanketradisjon for i det hele tatt kunne lære seg å tenke godt. Her er kristen filosofi det desidert sterkeste intellektuelle prosjektet menneskeheten har kommet frem til per dags dato- sekularitet er først og fremst basert på negasjon." Det skriver Daniel Joachim Kleven i Vårt Land 25. mars

Hva møter ateistene barna våre med i skolen, på sengekanten og ved middagsbordet?

Ikke fadervår.  Ikke velsign vår mat o gud.  Ikke at gud skapte Adam og Eva.  Ikke at du ikke skal spise av kunnskapens tre.  Ikke historien om Noahs ark.  Ikke historien om Jesus som døde på korset for våre synders skyld.  Men dette er vel heller ikke det sterkeste intellektuelle prosjektet menneskehetens har kommet frem til per dags dato, Daniel?

For meg er ikke ateismen en negasjon.  For meg er ateismen den fantastiske virkeligheten uten religiøse skylapper.  Det er ”den utrolige ateismen”, som min sønn kalte det – ved middagsbordet.

For meg er det sterkeste intellektuelle prosjektet hva vitenskapen kan fortelle oss om oss selv (psykologi) og vår historie (om livets utvikling de siste tre milliarder år).  At vi er produkter av livets blinde lover.  At vi fødes hjelpeløse men frie uten fordommer, og med lett påvirkelige hjerner – spesielt sårbare for hva våre nærmeste vil dytte på oss av ”sannheter”.

Dette burde gi oss litt ydmykhet og respekt for hva vi velger å by det lille barnet vi er så heldige å ha fått.  At vi kanskje like mye skal stille barna spørsmål som å gi dem 2000 år gamle drøvtygde påstander.

Er menneskerettighetene  et produkt av kristendom, eller snarere av humanistisk – og ateistisk - tradisjon, av det som forener oss på tvers av landegrenser og religioner?

Jeg lar Kahlil Gibran snakke for meg:

Deres barn er ikke deres barn.
De er livets sønner og døtre med egne lengsler.
Dere kan strebe etter å ligne dem, men prøv ikke å få dem til å ligne dere!
For livet går ikke bakover eller dveler ved i går.

Jeg tror kanskje vi trenger en religiøs lavalder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt