Lederartikkel Vårt Land

Ingen frifinnelse

Mueller-rapporten er en kalddusj til alle dem som har satt sin lit til at jussen og Loven skulle sette en stopper for Donald Trump.

Publisert: 25. mar 2019

Søndag offentliggjorde USAs nyutnevnte justisminister William Barr et fire sider langt sammendrag av Mueller-rapporten (som fremdeles ikke er offentliggjort). Konklusjonen er at spesialetterforsker Robert Mueller ikke har gode nok bevis til at det kan danne grunnlag for riksrett eller tiltale mot presidenten.

«TOTAL FRIFINNELSE» jublet Trump på Twitter, og brukte den samme etterforskningen han har forsøkt å undergrave de to siste årene som sannhetsvitne.

I virkeligheten er det litt mer komplisert. Som også justisministeren presiserte, i en uoppfordret ekstraopplysning han ingenlunde var pliktig til å inkludere i sammendraget sitt: «Mens denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk kriminelle handlinger, frifinner den ham heller ikke».

Slaget er nemlig ikke over. Ja, det har knapt ­begynt. Det er for eksempel fremdeles en mulighet for at Trump kan ha brutt loven da han sparket FBI-sjef James Comey. Og i mellomtiden fortsetter Kongressen – som har et langt bredere mandat enn Mueller – sin egen gransking av Trump.

Mens Trumps tilhengere allerede har startet ­feiringen, er det også verdt å minne om følgende forhold: (1) At agenter som forega å representere russiske interesser tilbød Donald Trump Jr. en drittpakke på Hillary Clinton. Til hvilket Trump Jr. ­repliserte: «If it’s what you say I love it.» Og (2) at Trump selv ved to anledninger og for åpen scene oppfordret Russland og WikiLeaks til å hacke motkandidaten.

Dette er dokumenterte, historiske hendelser som ikke forsvinner selv om Mueller har ferdigstilt sitt arbeid. På samme måte som Trumps utenomekte­skapelige eskapader ikke forsvinner fordi han skriver ut en sjekk. Faktisk er det sjekken som er problemet, ettersom den kan være et brudd på loven om valgkampfinansiering.

Ikke desto mindre er Mueller-rapporten en kalddusj til alle dem som har satt sin lit til at jussen og Loven (eller helt vanlige krav til moralsk livsførsel) skulle sette en stopper for Donald Trump. Her er det mange som har forregnet seg. For faktum er at Trump må møtes på politikkens banehalvdel. Det er her og ingen andre steder at det avgjørende slaget vil stå. Alt annet er ønsketenkning.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
24 dager siden / 8335 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 6292 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
19 dager siden / 3360 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
14 dager siden / 2627 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 2156 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
10 dager siden / 1963 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
8 dager siden / 1708 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
12 dager siden / 1706 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
8 dager siden / 1559 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere