Lederartikkel Vårt Land

Ingen frifinnelse

Mueller-rapporten er en kalddusj til alle dem som har satt sin lit til at jussen og Loven skulle sette en stopper for Donald Trump.

Publisert: 25. mar 2019  /  137 visninger.

Søndag offentliggjorde USAs nyutnevnte justisminister William Barr et fire sider langt sammendrag av Mueller-rapporten (som fremdeles ikke er offentliggjort). Konklusjonen er at spesialetterforsker Robert Mueller ikke har gode nok bevis til at det kan danne grunnlag for riksrett eller tiltale mot presidenten.

«TOTAL FRIFINNELSE» jublet Trump på Twitter, og brukte den samme etterforskningen han har forsøkt å undergrave de to siste årene som sannhetsvitne.

I virkeligheten er det litt mer komplisert. Som også justisministeren presiserte, i en uoppfordret ekstraopplysning han ingenlunde var pliktig til å inkludere i sammendraget sitt: «Mens denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk kriminelle handlinger, frifinner den ham heller ikke».

Slaget er nemlig ikke over. Ja, det har knapt ­begynt. Det er for eksempel fremdeles en mulighet for at Trump kan ha brutt loven da han sparket FBI-sjef James Comey. Og i mellomtiden fortsetter Kongressen – som har et langt bredere mandat enn Mueller – sin egen gransking av Trump.

Mens Trumps tilhengere allerede har startet ­feiringen, er det også verdt å minne om følgende forhold: (1) At agenter som forega å representere russiske interesser tilbød Donald Trump Jr. en drittpakke på Hillary Clinton. Til hvilket Trump Jr. ­repliserte: «If it’s what you say I love it.» Og (2) at Trump selv ved to anledninger og for åpen scene oppfordret Russland og WikiLeaks til å hacke motkandidaten.

Dette er dokumenterte, historiske hendelser som ikke forsvinner selv om Mueller har ferdigstilt sitt arbeid. På samme måte som Trumps utenomekte­skapelige eskapader ikke forsvinner fordi han skriver ut en sjekk. Faktisk er det sjekken som er problemet, ettersom den kan være et brudd på loven om valgkampfinansiering.

Ikke desto mindre er Mueller-rapporten en kalddusj til alle dem som har satt sin lit til at jussen og Loven (eller helt vanlige krav til moralsk livsførsel) skulle sette en stopper for Donald Trump. Her er det mange som har forregnet seg. For faktum er at Trump må møtes på politikkens banehalvdel. Det er her og ingen andre steder at det avgjørende slaget vil stå. Alt annet er ønsketenkning.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
18 dager siden / 2565 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
17 dager siden / 2295 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
13 dager siden / 2234 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
27 dager siden / 2109 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
11 dager siden / 1950 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 1477 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
27 dager siden / 1436 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
13 dager siden / 1421 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
21 dager siden / 1169 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere