Isabell Dahl

2

Er Senterpartiet også litt mitt parti?

Integrering og innvandring som ikke omhandler EØS er nedtonet og nedprioritert, rett og slett et glemt område.

Publisert: 24. mar 2019

Integreringspolitikk ble dessverre ikke satt på dagsorden på Sp sitt landsmøte i år. Dette gjør at jeg går i tenkeboksen, og lurer på om Sp har i det hele tatt registrert at vi har innvandrere som er bosatt på permanentbasis i Norge? Mennesker med særskilte behov for politisk tiltak for å kunne integreres i boligmarkedet, arbeidsmarkedet, og i det sosiale samfunn.

Her hjemme blåste flyktningkrisen i 2015 opp under den ideologiske uenigheten mellom norske partier på venstre og høyresiden. Samtidig skapte den en tydeligere skillelinje mellom temaene integrering og innvandring. Ikke minst utfordret den våre politikere.

Ingen tvil om at masse-innvandring påvirker og reduserer systemets evnet til å absorbere og integrere våre nye landsmenn. Likevel mener jeg at den store folkelige interessen rundt dette temaet er en viktig og tydelig indikator på at integrering er en viktig oppgave som våre politikere bør ta mer på alvor.

Som et fremoverlent medlem og aktivist i Senterpartiet har jeg følt meg inkludert og velkommen i partiet. Jeg har arbeidet med mange saker og har vært en tydelig stemme, særlig i kampen mot EØS. Jeg har jobbet aktivt for å ivareta landets suverenitet og for å styrke demokratiet. Helt fra den første kontakten, før jeg ble medlem, har Sp sine representanter på Stortinget og her lokalt i Bergen, alltid vært tilgjengelige, og behjelpelige. Det har vært en fryd å jobbe sammen med Sp politikere på alle nivå.

Jeg er stolt over og er kjempeglad for at jeg er med på laget i et parti som har god og proaktiv politikk i områder som for eksempel samfunnsikkerhet og beredskap, og finans og handel. Vi har næringspolitikk som tar hele landet i bruk og som reduserer forskjeller. Vi har landbrukspolitikk som gir oss matsikkerhet og kortreist mat. Sp er et parti som har en folkelig klimasatsing som promoterer et grønt skifte.

Men når det kommer til integrering og innvandring føler jeg at det området er nedtonet og nedprioritert, rett og slett et glemt område.

Så klart vekker dette temaet stort engasjement hos ei med min bakgrunn, som første generasjons flyktning, og som mindreårig enslig flykting. Naturligvis går jeg også i tenkeboksen når jeg ser at  våre politikere på landsmøtet er ikke opptatt av dette temaet.

Forskning viser at politisk deltakelse og samfunnsengasjement er viktige og gode verktøy for integrering. Viktig å huske at dette arbeidet går begge veier. Hvilke signaler sender Sp når partiet ikke løfter opp dette temaet på landsmøtet?

Det er på tide med en bedre inkludering av dette området i norsk politikk og en langsiktig engasjement også i stabile perioder. Jeg håper at Senterpartiet i fremtiden viser en klarere politisk linje og fokuser mer på temaet innvandring og integrering, også når det som ikke berører EØS.

Jeg håper at SP er også litt mitt parti.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
24 dager siden / 8335 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 6292 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
19 dager siden / 3360 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
14 dager siden / 2627 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 2156 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
10 dager siden / 1963 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
8 dager siden / 1708 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
12 dager siden / 1706 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
8 dager siden / 1559 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere