Isabell Dahl

2

Er Senterpartiet også litt mitt parti?

Integrering og innvandring som ikke omhandler EØS er nedtonet og nedprioritert, rett og slett et glemt område.

Publisert: 24. mar 2019  /  200 visninger.

Integreringspolitikk ble dessverre ikke satt på dagsorden på Sp sitt landsmøte i år. Dette gjør at jeg går i tenkeboksen, og lurer på om Sp har i det hele tatt registrert at vi har innvandrere som er bosatt på permanentbasis i Norge? Mennesker med særskilte behov for politisk tiltak for å kunne integreres i boligmarkedet, arbeidsmarkedet, og i det sosiale samfunn.

Her hjemme blåste flyktningkrisen i 2015 opp under den ideologiske uenigheten mellom norske partier på venstre og høyresiden. Samtidig skapte den en tydeligere skillelinje mellom temaene integrering og innvandring. Ikke minst utfordret den våre politikere.

Ingen tvil om at masse-innvandring påvirker og reduserer systemets evnet til å absorbere og integrere våre nye landsmenn. Likevel mener jeg at den store folkelige interessen rundt dette temaet er en viktig og tydelig indikator på at integrering er en viktig oppgave som våre politikere bør ta mer på alvor.

Som et fremoverlent medlem og aktivist i Senterpartiet har jeg følt meg inkludert og velkommen i partiet. Jeg har arbeidet med mange saker og har vært en tydelig stemme, særlig i kampen mot EØS. Jeg har jobbet aktivt for å ivareta landets suverenitet og for å styrke demokratiet. Helt fra den første kontakten, før jeg ble medlem, har Sp sine representanter på Stortinget og her lokalt i Bergen, alltid vært tilgjengelige, og behjelpelige. Det har vært en fryd å jobbe sammen med Sp politikere på alle nivå.

Jeg er stolt over og er kjempeglad for at jeg er med på laget i et parti som har god og proaktiv politikk i områder som for eksempel samfunnsikkerhet og beredskap, og finans og handel. Vi har næringspolitikk som tar hele landet i bruk og som reduserer forskjeller. Vi har landbrukspolitikk som gir oss matsikkerhet og kortreist mat. Sp er et parti som har en folkelig klimasatsing som promoterer et grønt skifte.

Men når det kommer til integrering og innvandring føler jeg at det området er nedtonet og nedprioritert, rett og slett et glemt område.

Så klart vekker dette temaet stort engasjement hos ei med min bakgrunn, som første generasjons flyktning, og som mindreårig enslig flykting. Naturligvis går jeg også i tenkeboksen når jeg ser at  våre politikere på landsmøtet er ikke opptatt av dette temaet.

Forskning viser at politisk deltakelse og samfunnsengasjement er viktige og gode verktøy for integrering. Viktig å huske at dette arbeidet går begge veier. Hvilke signaler sender Sp når partiet ikke løfter opp dette temaet på landsmøtet?

Det er på tide med en bedre inkludering av dette området i norsk politikk og en langsiktig engasjement også i stabile perioder. Jeg håper at Senterpartiet i fremtiden viser en klarere politisk linje og fokuser mer på temaet innvandring og integrering, også når det som ikke berører EØS.

Jeg håper at SP er også litt mitt parti.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
18 dager siden / 2572 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
17 dager siden / 2295 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
13 dager siden / 2236 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
27 dager siden / 2109 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
11 dager siden / 1952 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 1477 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
27 dager siden / 1437 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
13 dager siden / 1426 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
21 dager siden / 1171 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere