Verdidebatt

Misbruk av legeerklæringer

Minst to leger tilbød seg å "hjelpe" skoleelever med legeerklæringer under forrige ukes klimastreik for at de skulle slippe å få udokumentert fravær. Dette er misbruk av legeerklæringer og burde resultere i tap av retten til å skrive ut legeerklæringer. I tillegg oppfordrer man skoleelever til å lyve.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I følge Nettavisen skrev lege lege Dag-Helge Rønnevik følgende på Facebook: "Kjære ungdom; dersom noen trenger legeerklæring i forbindelse med markeringen for klimaet i morgen, så kan dere bare ta kontakt! Jeg skal skrive det til dere, gratis".

I tillegg kunne NRK fortelle at lege Knut Moksnes tilbød konsultasjoner og legeerklæringer på Harestua stasjon i Lunner kommune for 40 øre pr stk.

Dette er grovt misbruk av legers rett til å skrive ut sykemeldinger. En sykemelding skal fortelle at noen er syke, all annen bruk av sykemeldinger er misbruk. Jeg tviler på at disse legene forstår at de med lettvint omgang med sykemeldinger er med på å bryte ned tilliten til hele sykelønnsordningen. Dette betyr nemlig at verken arbeidsgivere eller NAV kan stole fullt og helt på at en sykemelding fra en lege betyr at "pasienten" virkelig er syk eller at legen bare mener vedkommende bør få fri uten at det får konsekvenser.

Det er etter min mening opprørende at en lege åpent vedstår seg at han er villig til å misbruke sin rett til å skrive ut sykemeldinger og jeg mener at ansvarlig myndighet bør gå disse legene nærmere etter i sømmene og vurdere å frata dem retten til å skrive ut sykemeldinger. Misbruk av sykemeldinger bryter ned respekten for sykelønnsordningen. Hvis arbeidsgivere skal begynne å tvile på om sykemeldinger er reelle, så vil man snart begynne å stille spørsmål ved hele ordningen. Det at vi har ordninger som både arbeidsgivere og arbeidstakere, og ikke minst NAV kan stole på er selve grunnlaget for sykelønnsordningen. Sykelønnsordningen er i dag under press, blant annet fordi vi har en av de beste sykelønnsordningene i hele Europa, men det er mange politikere som ønsker å gjøre noe med det.

Her har vi to leger som aktivt har bidradd til at flere politikere får nye argumenter i kampen mot den liberale sykelønnsordningen vi har og dette bør det slås hardt ned på. En sykemelding skal dokumentere en sykdom, ikke et sterkt engasjement!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt