Lederartikkel Vårt Land

Lytt til skolestreikerne

Vi håper skoleelevene blir hørt av ­politikere verden over.

Publisert: 24. mar 2019  /  73 visninger.

På fredag demonstrerte mellom 36–40.000 ­elever mot politikernes tiltaksløshet i klima­politikken. ­Ungdommen krevde umiddelbar 
handling i ­klimasaken.

Det hele begynte med svenske Greta Thunberg (15), som streiket utenfor det svenske parlamentet før riksdagsvalget i fjor. Etter valget har hun s­treiket hver fredag, og mange deltok etter hvert i hennes skolestreik.

Protesten har også spredt seg videre i ­verden. Over 1,6 millioner elever har streiket i til sammen 128 land, blant annet Sveits, Tyskland, Belgia, ­Storbritannia, USA, India, Mexico og Uganda. ­Thunberg er nå nominert til Nobels fredspris.

SE VIDEO: Vårt Lands ungdomsreporter Noah (14) møter klimastreikere i Oslo

Fredag var det over 70 skole­streiker over hele landet, ­arrangert av Natur og Ungdom. De oppfordret elever til å stille seg opp foran Stortinget og rådhus landet rundt for å ­demonstrere. Den største streiken var foran Stortinget i Oslo, der det anslås at 15.000 elever ­møtte opp.

Vårt Land intervjuet flere av de streikende ­ungdommene i Oslo fredag. Noen av dem fortvilte over at de lærer om klimakrisen på ­skolen, men ­likevel er det ingen som gjør noe.

Plakatene noen av ungdommene bar, viser ­deres redsel og fortvilelse for fremtiden. «Hvorfor gå på skole når jorda går under?» lød en av dem.

Vårt Land håper skoleelevene blir hørt av ­politikere verden over. Det er viktig å lytte til ungdommene som demonstrerer. Ungdom må ha en klode det går an å leve godt på også når de blir voksne. For at dette skal være mulig, må politikere ta ansvar og vedta politikk som gjør at den globale oppvarmingen ikke fortsetter i høyt tempo.

LES OGSÅ: Mens barna streiker for klimaet, gjør voksne narr av dem i sosiale medier.

Deler av klimapolitikken må vedtas ­internasjonalt. Da trengs det internasjonale avtaler. Men vi kan gjøre mye her i Norge. Derfor er det viktig at norske ­politikere nå setter seg sammen og ser på alle ­aktuelle politiske felter og finner konkrete tiltak.

For nordmenn som er vant til en høy leve­standard og et høyt forbruk, vil dette bli krevende. Men alternativet er så mye verre. Særlig for dem som nå er unge.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
18 dager siden / 2565 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
17 dager siden / 2295 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
13 dager siden / 2234 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
27 dager siden / 2109 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
11 dager siden / 1950 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 1477 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
27 dager siden / 1436 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
13 dager siden / 1421 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
21 dager siden / 1169 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere