Lederartikkel Vårt Land

Lytt til skolestreikerne

Vi håper skoleelevene blir hørt av ­politikere verden over.

Publisert: 24. mar 2019

På fredag demonstrerte mellom 36–40.000 ­elever mot politikernes tiltaksløshet i klima­politikken. ­Ungdommen krevde umiddelbar 
handling i ­klimasaken.

Det hele begynte med svenske Greta Thunberg (15), som streiket utenfor det svenske parlamentet før riksdagsvalget i fjor. Etter valget har hun s­treiket hver fredag, og mange deltok etter hvert i hennes skolestreik.

Protesten har også spredt seg videre i ­verden. Over 1,6 millioner elever har streiket i til sammen 128 land, blant annet Sveits, Tyskland, Belgia, ­Storbritannia, USA, India, Mexico og Uganda. ­Thunberg er nå nominert til Nobels fredspris.

SE VIDEO: Vårt Lands ungdomsreporter Noah (14) møter klimastreikere i Oslo

Fredag var det over 70 skole­streiker over hele landet, ­arrangert av Natur og Ungdom. De oppfordret elever til å stille seg opp foran Stortinget og rådhus landet rundt for å ­demonstrere. Den største streiken var foran Stortinget i Oslo, der det anslås at 15.000 elever ­møtte opp.

Vårt Land intervjuet flere av de streikende ­ungdommene i Oslo fredag. Noen av dem fortvilte over at de lærer om klimakrisen på ­skolen, men ­likevel er det ingen som gjør noe.

Plakatene noen av ungdommene bar, viser ­deres redsel og fortvilelse for fremtiden. «Hvorfor gå på skole når jorda går under?» lød en av dem.

Vårt Land håper skoleelevene blir hørt av ­politikere verden over. Det er viktig å lytte til ungdommene som demonstrerer. Ungdom må ha en klode det går an å leve godt på også når de blir voksne. For at dette skal være mulig, må politikere ta ansvar og vedta politikk som gjør at den globale oppvarmingen ikke fortsetter i høyt tempo.

LES OGSÅ: Mens barna streiker for klimaet, gjør voksne narr av dem i sosiale medier.

Deler av klimapolitikken må vedtas ­internasjonalt. Da trengs det internasjonale avtaler. Men vi kan gjøre mye her i Norge. Derfor er det viktig at norske ­politikere nå setter seg sammen og ser på alle ­aktuelle politiske felter og finner konkrete tiltak.

For nordmenn som er vant til en høy leve­standard og et høyt forbruk, vil dette bli krevende. Men alternativet er så mye verre. Særlig for dem som nå er unge.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
18 dager siden / 1210 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
24 dager siden / 1206 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1025 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
10 dager siden / 850 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 627 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 578 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere