Lederartikkel Vårt Land

Ateistenes bekymring for barn

Det er selvsagt ikke mulig å skjerme barn fra det Ateistene betegner som «overtro», uten å gå langt ut over den livssynsfriheten organisasjonen selv kjemper for.

Publisert: 22. mar 2019  /  1035 visninger.

Lørdag 23. mars markerer organisasjonen Ateistene for første gang den såkalte Ateistenes dag i Norge. Det skjer foran Stortinget klokken 13.30. Her legger man særlig vekt på retten til å kunne leve åpent som ateister. I 22 land er det forbudt å forlate statsreligionen. Hvis man gjør det risikerer man forfølgelse og fengsling.

Vi kunne – som kristen avis – skrevet under på den internasjonale ateisterklæringen. Den er i ­hovedsak en anerkjennelse av ateistenes kamp for å leve sine egne, selvstendige liv. I den grad ateister møter forfølgelse eller utestengelse fra jobb, familie eller ­vennekrets, tar vi sterkt avstand fra det.

Men når Ateistene samtidig erklærer at de vil «kjempe for at barna i størst mulig grad selv skal kunne finne ut av ting og skape sin egen virkelighetsforståelse uavhengig av overtro», har de mistet gangsynet. Ateistenes leder, Dagfinn Eckhoff ­utdyper dette ved å si at de er opptatt av at «barna skal ­beskyttes mot religiøs indoktrinering».

Dette er så ullent at det lett kan misforstås. Det er selvsagt ikke mulig å skjerme barn fra det Ateistene betegner som «overtro», uten å gå langt ut over den livssynsfriheten organisasjonen selv kjemper for. Barn mottar motstridende påvirkning fra de er ganske små, og det er foreldres ansvar å hjelpe barnet til å velge så gode verdier som mulig.

For kristne foreldre betyr dette i stor grad verdier det er konsensus om i Norge, men også at man «lærer barnet å be, hjelpe det til å bruke Guds ord og delta i den hellige nattverd, så det kan leve og vokse i den kristne tro», for å låne noen formuleringer fra Den norske kirkes dåpsliturgi. Hvis Ateistene mener dette er skadelig for barnet, vil vi gjerne se argumentasjonen for det.

Selv vil Eckhoff at barn skal ha «menneskerettighetene» som verdi. Disse rettighetene har selvsagt ikke oppstått i et vakuum. De kommer heller ikke fra naturvitenskapen. De er et kulturprodukt, og det ­finnes knapt kulturer som ikke er dypt og varig preget av religion. Å destillere kristendommen ut av vestlig kultur – for ikke å si ut av menneskerettighetene – er for eksempel en umulig oppgave.

Ateistenes retorikk viser ikke bare mangelfull forståelse for hva verdier er, og hvordan de blir til, men er også svært problematisk i lys av den friheten han selv ønsker for ateister.

8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
25 dager siden / 8350 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 6304 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 6031 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
20 dager siden / 3362 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
15 dager siden / 2632 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 2162 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1970 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
9 dager siden / 1726 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
13 dager siden / 1711 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 1564 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere