Jostein Sandsmark

117

Svar til gutt som spør om sex

Publisert: 22. mar 2019

 

 Jeg leste på Ungdomssiden i en avis et spørsmål stilt av en 16-årig gutt – og et svar som ble gitt av en rådgiver. Hans svar gjorde meg betenkt – det var både overfladisk og lite retningsgivende.

Gutten spør: «Jeg har fått meg kjæreste. Hun er beskjeden, og jeg synes det er vanskelig å vite om hun vil ha sex eller ikke.

Vet jeg burde snakke om det og spørre, men jeg synes det er kleint».

Gutt (16)

Jeg ville sagt til ham: Det er noe om seksualiteten til hanndyr og hunndyr – menn og kvinner som du må kjenne til. Denne sextrangen er nedlagt i naturen vår og er grunnlaget for vår holdning, lyst og behov for sex.

Driften hos hannen er fysisk – det å få gjennomført seksualakten. Hvem som er partner er mer underordnet – det er om å gjøre å få lettet på trykket, dempe paringslysten. Finner ikke den kåte hannen en paringspartner, tyr han gjerne til en surrogatløsning som onani for å få utløsning.

For jenta er seksualdriften mer sammensatt og emosjonell. Gutten føler det fysisk, hos jenta er det følelsesbetinget. I hunndyrets/kvinnens seksualtrang ligger det innbakt en naturgitt lengsel etter å få barn, gi liv, nære og oppfoste et avkom. Og da blir seksualakten preget av hvem som er farsfigur -  den partneren kan framstå som. Hun må ha tillit til, ha trygghet for, - vite at han vil ta ansvar for deres felles avkom. Og hvordan kan en forvente dette av en 16 års gutt?

Et talende munnhell i denne forbindelse: Han: «Er jeg den første?» Hun: «Er jeg den siste»?

Det kristne aspektet ved seksualakten er tungtveiende. Kristen etikk sier at sex skal foregå i en ekteskapelig ramme. Det høres krevende ut, og det er det. Men belønningen står i forhold til innsatsen.

Et godt samliv skjer bare i trygge omgivelser. Troskap er kjærlighet i praksis. Ventetiden/forlovelsestiden er en test på troskap. Kan ikke gutten beherske seg til ekteskapsinngåelsen, - hvordan kan jenta da være trygg på at han vil være trofast i perioder av ekteskapet med svangerskap, sykdom, adskillelse, ulykker, krigstilstander?

En trygghet i disse situasjonene vil gi kjærligheten et bidrag av stor verdi, og øke hengivenheten – det største gode i et  kjærlighetsforhold.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere