Jostein Sandsmark

91

Svar til gutt som spør om sex

Publisert: 22. mar 2019

 

 Jeg leste på Ungdomssiden i en avis et spørsmål stilt av en 16-årig gutt – og et svar som ble gitt av en rådgiver. Hans svar gjorde meg betenkt – det var både overfladisk og lite retningsgivende.

Gutten spør: «Jeg har fått meg kjæreste. Hun er beskjeden, og jeg synes det er vanskelig å vite om hun vil ha sex eller ikke.

Vet jeg burde snakke om det og spørre, men jeg synes det er kleint».

Gutt (16)

Jeg ville sagt til ham: Det er noe om seksualiteten til hanndyr og hunndyr – menn og kvinner som du må kjenne til. Denne sextrangen er nedlagt i naturen vår og er grunnlaget for vår holdning, lyst og behov for sex.

Driften hos hannen er fysisk – det å få gjennomført seksualakten. Hvem som er partner er mer underordnet – det er om å gjøre å få lettet på trykket, dempe paringslysten. Finner ikke den kåte hannen en paringspartner, tyr han gjerne til en surrogatløsning som onani for å få utløsning.

For jenta er seksualdriften mer sammensatt og emosjonell. Gutten føler det fysisk, hos jenta er det følelsesbetinget. I hunndyrets/kvinnens seksualtrang ligger det innbakt en naturgitt lengsel etter å få barn, gi liv, nære og oppfoste et avkom. Og da blir seksualakten preget av hvem som er farsfigur -  den partneren kan framstå som. Hun må ha tillit til, ha trygghet for, - vite at han vil ta ansvar for deres felles avkom. Og hvordan kan en forvente dette av en 16 års gutt?

Et talende munnhell i denne forbindelse: Han: «Er jeg den første?» Hun: «Er jeg den siste»?

Det kristne aspektet ved seksualakten er tungtveiende. Kristen etikk sier at sex skal foregå i en ekteskapelig ramme. Det høres krevende ut, og det er det. Men belønningen står i forhold til innsatsen.

Et godt samliv skjer bare i trygge omgivelser. Troskap er kjærlighet i praksis. Ventetiden/forlovelsestiden er en test på troskap. Kan ikke gutten beherske seg til ekteskapsinngåelsen, - hvordan kan jenta da være trygg på at han vil være trofast i perioder av ekteskapet med svangerskap, sykdom, adskillelse, ulykker, krigstilstander?

En trygghet i disse situasjonene vil gi kjærligheten et bidrag av stor verdi, og øke hengivenheten – det største gode i et  kjærlighetsforhold.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
7 dager siden / 4994 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
18 dager siden / 4756 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 2620 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
23 dager siden / 2310 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
21 dager siden / 1796 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
8 dager siden / 1760 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
20 dager siden / 1516 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
13 dager siden / 1376 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
12 dager siden / 1305 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
2 dager siden / 1208 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere