Torbjørn Greipsland

108

Harald Hårfagre trodde på den mektige Gud

Verdidebatt har lagt ut den talen som Mímir Kristjánsson holdt på Oslo Symposium. Der sa han innledningsvis: « Norge er et land bygget på kristne verdier. Ikke bare på kristne verdier, selvfølgelig. Han var norsk Harald Hårfagre også, selv om han aldri var kristen».

Publisert: 21. mar 2019  /  135 visninger.

Det er godt mulig det er riktig å si at han aldri var kristen, det vil si hadde en tro på Jesus Kristus. Men han hadde svært så sikkert en  tro på Gud.

Etter at småkongen Harald hadde fått nei fra Gyda i Valdres på friermålet, sa han dette i følge sagaen Fagerskinna:

«Det lover jeg at jeg ikke skal blote til noen gud, som gjeve menn nå, uten til den ene som skapte solen, og verden og satte den i stand.»  

Så ber Harald andre skille seg fra tro på de gudene som ikke har makt.

 «Den som har fått noe vett, vet at bare den er Gud som alle ting har skapt. Da vil han også til fulle hjelpe mennesket, fordi han har skapt mennesket, som alt annet; derfor vil jeg strekke meg etter det menes jeg lever. Slik som min hu nå står til den Gud som er mektigere enn alle andre, venter jeg meg også at ved hans hjelp skal jeg bli mektigere enn alle småkongene som nå er i Norge».

Ifølge Snorre Sturlasons Kongesagaer sa Harald dette:  «Jeg gjør det løfte, og jeg tar Gud til vitne, han som skapte meg og rår for alt, at jeg aldri skal skjære håret eller kjemme det før jeg jeg har vunnet hele Norge med skatt og skylder og fullt styre, eller også dø.»

I denne forbindelse kan nevnes at det er en utbredt oppfatning, og feilaktig oppfatning, at kristningen av Norge først begynte under Olav Haraldsen den hellige. Men som biskop Fridtjov Birkeli har vist i boken "Norge møter kristendommen" vitner innskrifter på omlag femten runesteiner fra 400-500 tallet om kristen påvirkning.

Lave, flate graver fra 600-tallet bekrefter ifølge arkeologen Haakon Shetelig påvirkning fra kristne gravskikker i andre land, og seksti steinkors som er funnet i Norge, tyder på at nordmenn på 700 - 900 tallet har vært i flittig kontakt med de strøk i Skottland, Irland og England der de fleste korsene av denne typen er funnet.

            Og selv om mange av korsene ble importert fra utlandet, gjaldt det ikke alle.  Utgravninger i Kaupang i Vestfold har avdekket ikke bare sølvkors, men også en klebersteinsform til støpning av metallkors.  Det betyr at slik produksjonsvirksomhet har funnet sted i Norge, kanskje allerede før år 800, ifølge Charlotte Blindheim som ledet utgravningene.

Harald Hårfagres sønn Håkon den gode er nok den av vikingkongene som kommer med det klareste kristne vitnesbyrd. Da det var spørsmål om de skulle føre liket hans og gravlegge det i kristen jord i England, svarte kong Håkon:

"Det er jeg ikke verd.  Som hedenske menn levde jeg i mangt.  Derfor skal dere jorde meg som hedenske menn …Siden håper jeg på mer miskunn hos Gud enn jeg er verd".  Håkon den gode var den konge på 900-tallet som bestemte at vi skulle feire jul på samme tid som i kristne land.

At folk flest er lite kjent med sentrale personer fra vikingtiden og senere som hadde en Guds-tro/kristen tro, har naturlig nok sammenheng med at det er lite eller ikke omtalt lærebøker og leksika.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
18 dager siden / 2565 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
17 dager siden / 2295 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
13 dager siden / 2234 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
27 dager siden / 2109 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
11 dager siden / 1950 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 1477 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
27 dager siden / 1436 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
13 dager siden / 1421 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
21 dager siden / 1169 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere