Lederartikkel Vårt Land

En journalistisk dødssynd

Hvis leseren er bevisst villedet, er det en journalistisk dødssynd det ikke finnes tilgivelse for i vårt yrke.

Publisert: 21. mar 2019

TV 2 kunne onsdag bringe et intervju med kvinne i den såkalte Giske-videoen. Hun mener seg grovt feilsitert og misbrukt av VG.


Sofie (hun har ikke oppgitt etternavn) og TV 2 skal ha ros for å grundig og tydelig ettergå journalistikken til Norges mektigste avis. Når VG tar fram krigstypene, får det konsekvenser. Det er viktig at avisen, som en av de aller mektigste institusjonene i norsk offentlighet, granskes kritisk.


VG skal på sin side ha ros for å være tydelig i sine beklagelser. Avisens ledelse har også vist både i Giske -saken og i Jacobsen-saken, der en av avisens kommentatorer forlot avisen etter å ha innledet et forhold til en Ap-politiker, stor vilje til grundig og kritisk granske sitt eget arbeid.


TV 2s avsløring viser at påstandene om at presse-Norge er en slags evig pølsefest, der alle i Oslos pølsegryte er enige og har en slags politisk konspirasjon, er det reneste pølsevev. Pressen har som oppdrag å kritisk dekke andre presseinstitusjoner, og etterspillet etter VGs Giske-sak viser at det overhodet ikke eksisterer noen borgfred i rikspressen.


VGs grovt misvisende sak seiler opp til å bli en stor presseetisk skandale. Når det er sagt, er det fortsatt grunn til å minne om at det sier mye om Giske vurderingsevne at han prioriterer barbesøk med unge damer, mens hans svært lojale politiske venner slåss for hans politiske liv i andre enden av Sør-Norge. Hans langvarige kamp mot varslerne viser også at det er grunn til å stille spørsmålstegn ved hans egnethet som en lederperson i norsk politikk.


Det viktige nå er at vi får nøye og grundige svar på hva som skjedde på VGs nyhetsdesk denne februarkvelden. Journalistikk er per definisjon ikke en eksakt vitenskap. Pressen rapporter i sanntid mens krigens tåke ligger tjukk, og det vil selvsagt skje feil. Det er det tilgivelse for hvis man tar lærdom av det og retter opp feilen.


Men hvis leseren er bevisst villedet, er det en journalistisk dødssynd det ikke finnes tilgivelse for i vårt yrke.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
24 dager siden / 8335 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 6292 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
19 dager siden / 3360 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
14 dager siden / 2627 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 2156 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
10 dager siden / 1963 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
8 dager siden / 1708 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
12 dager siden / 1706 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
8 dager siden / 1559 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere