Lederartikkel Vårt Land

En journalistisk dødssynd

Hvis leseren er bevisst villedet, er det en journalistisk dødssynd det ikke finnes tilgivelse for i vårt yrke.

Publisert: 21. mar 2019  /  1362 visninger.

TV 2 kunne onsdag bringe et intervju med kvinne i den såkalte Giske-videoen. Hun mener seg grovt feilsitert og misbrukt av VG.


Sofie (hun har ikke oppgitt etternavn) og TV 2 skal ha ros for å grundig og tydelig ettergå journalistikken til Norges mektigste avis. Når VG tar fram krigstypene, får det konsekvenser. Det er viktig at avisen, som en av de aller mektigste institusjonene i norsk offentlighet, granskes kritisk.


VG skal på sin side ha ros for å være tydelig i sine beklagelser. Avisens ledelse har også vist både i Giske -saken og i Jacobsen-saken, der en av avisens kommentatorer forlot avisen etter å ha innledet et forhold til en Ap-politiker, stor vilje til grundig og kritisk granske sitt eget arbeid.


TV 2s avsløring viser at påstandene om at presse-Norge er en slags evig pølsefest, der alle i Oslos pølsegryte er enige og har en slags politisk konspirasjon, er det reneste pølsevev. Pressen har som oppdrag å kritisk dekke andre presseinstitusjoner, og etterspillet etter VGs Giske-sak viser at det overhodet ikke eksisterer noen borgfred i rikspressen.


VGs grovt misvisende sak seiler opp til å bli en stor presseetisk skandale. Når det er sagt, er det fortsatt grunn til å minne om at det sier mye om Giske vurderingsevne at han prioriterer barbesøk med unge damer, mens hans svært lojale politiske venner slåss for hans politiske liv i andre enden av Sør-Norge. Hans langvarige kamp mot varslerne viser også at det er grunn til å stille spørsmålstegn ved hans egnethet som en lederperson i norsk politikk.


Det viktige nå er at vi får nøye og grundige svar på hva som skjedde på VGs nyhetsdesk denne februarkvelden. Journalistikk er per definisjon ikke en eksakt vitenskap. Pressen rapporter i sanntid mens krigens tåke ligger tjukk, og det vil selvsagt skje feil. Det er det tilgivelse for hvis man tar lærdom av det og retter opp feilen.


Men hvis leseren er bevisst villedet, er det en journalistisk dødssynd det ikke finnes tilgivelse for i vårt yrke.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
18 dager siden / 2572 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
17 dager siden / 2295 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
13 dager siden / 2236 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
27 dager siden / 2109 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
11 dager siden / 1952 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 1477 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
27 dager siden / 1437 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
13 dager siden / 1426 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
21 dager siden / 1171 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere