Lederartikkel Vårt Land

Kampen om virkeligheten

Når kristne blir slaktet ned, omtaler vi alltid de tragiske hendelsene. Men det må stå i en sannferdig ­kontekst.

Publisert: 20. mar 2019  /  591 visninger.

De siste årene har Vårt Land skrevet flere saker om den betente situasjonen i Nigeria. En situasjon med flere kryssende konfliktlinjer. Det mest ­sentrale er kampen om jord mellom bønder og nomader. Et annet viktig perspektiv er at de fastboende bøndene­ er kristne og nomadene i området, som er blitt presset sørover av Boko Haram og ørkenspredning, er muslimer.

Mange kristne er blitt drept i området, noe som er svært alvorlig. Vårt Land skrev i går at 280 kristne er drept de siste ukene. Sommer 2018 rapporterte vi at 200 kristne ble drept.

Rent pressefaglig er det krevende å dekke konflikter der vestlige medier har mangelfull oversikt, som i Nigeria. Mens dødstallene etter terror mot kristne blir overvåket av en rekke organisasjoner og medier, er det ingen som lager den samme statistikken på muslimer som blir drept i terrorhandlinger.

Et godt eksempel er nettopp Nigeria: Mens vi vet at 280 kristne nylig ble drept, har vi ikke oversikt over alle drap på muslimer i samme periode.

De siste dagene har denne kompliserte konflikten imidlertid fått et problematisk etterspill, blant annet på høyreorienterte sider og i sosiale media. Nedslaktingen i Nigeria blir tolket som en del av en verdensomfattende konspirasjon mot kristne, snarere enn en eskalert konflikt der ­kampen om jord er et viktig element.

Det blir påstått at pressen er sekulær, har «kristofobi», og at vi toner vi ned nedslaktingen av kristne i Nigeria. Dette er feil.

Medier som Breitbart og en rekke andre islamkritiske medier nevner på sin side i liten grad at også muslimer blir drept. De bidrar dermed til å sette drapet på kristne inn i en ramme av sivilisasjonskrig mellom kristne og muslimer. Dette er både polariserende og farlig. Og det bidrar til å forme bildet av muslimer som voldelige og ekstreme.

Dersom vi skal komme videre må vi omtale vanskelige konflikter så faktabasert som mulig. Når kristne blir slaktet ned, omtaler vi alltid de tragiske hendelsene. Men det må stå i en sannferdig kontekst. Og vi må ikke underslå at også andre religiøse grupper blir rammet.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3631 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2560 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1876 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1718 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1664 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere