Lederartikkel Vårt Land

Kampen om virkeligheten

Når kristne blir slaktet ned, omtaler vi alltid de tragiske hendelsene. Men det må stå i en sannferdig ­kontekst.

Publisert: 20. mar 2019  /  600 visninger.

De siste årene har Vårt Land skrevet flere saker om den betente situasjonen i Nigeria. En situasjon med flere kryssende konfliktlinjer. Det mest ­sentrale er kampen om jord mellom bønder og nomader. Et annet viktig perspektiv er at de fastboende bøndene­ er kristne og nomadene i området, som er blitt presset sørover av Boko Haram og ørkenspredning, er muslimer.

Mange kristne er blitt drept i området, noe som er svært alvorlig. Vårt Land skrev i går at 280 kristne er drept de siste ukene. Sommer 2018 rapporterte vi at 200 kristne ble drept.

Rent pressefaglig er det krevende å dekke konflikter der vestlige medier har mangelfull oversikt, som i Nigeria. Mens dødstallene etter terror mot kristne blir overvåket av en rekke organisasjoner og medier, er det ingen som lager den samme statistikken på muslimer som blir drept i terrorhandlinger.

Et godt eksempel er nettopp Nigeria: Mens vi vet at 280 kristne nylig ble drept, har vi ikke oversikt over alle drap på muslimer i samme periode.

De siste dagene har denne kompliserte konflikten imidlertid fått et problematisk etterspill, blant annet på høyreorienterte sider og i sosiale media. Nedslaktingen i Nigeria blir tolket som en del av en verdensomfattende konspirasjon mot kristne, snarere enn en eskalert konflikt der ­kampen om jord er et viktig element.

Det blir påstått at pressen er sekulær, har «kristofobi», og at vi toner vi ned nedslaktingen av kristne i Nigeria. Dette er feil.

Medier som Breitbart og en rekke andre islamkritiske medier nevner på sin side i liten grad at også muslimer blir drept. De bidrar dermed til å sette drapet på kristne inn i en ramme av sivilisasjonskrig mellom kristne og muslimer. Dette er både polariserende og farlig. Og det bidrar til å forme bildet av muslimer som voldelige og ekstreme.

Dersom vi skal komme videre må vi omtale vanskelige konflikter så faktabasert som mulig. Når kristne blir slaktet ned, omtaler vi alltid de tragiske hendelsene. Men det må stå i en sannferdig kontekst. Og vi må ikke underslå at også andre religiøse grupper blir rammet.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2965 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1576 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1110 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere