Lederartikkel Vårt Land

Kampen om virkeligheten

Når kristne blir slaktet ned, omtaler vi alltid de tragiske hendelsene. Men det må stå i en sannferdig ­kontekst.

Publisert: 20. mar 2019  /  583 visninger.

De siste årene har Vårt Land skrevet flere saker om den betente situasjonen i Nigeria. En situasjon med flere kryssende konfliktlinjer. Det mest ­sentrale er kampen om jord mellom bønder og nomader. Et annet viktig perspektiv er at de fastboende bøndene­ er kristne og nomadene i området, som er blitt presset sørover av Boko Haram og ørkenspredning, er muslimer.

Mange kristne er blitt drept i området, noe som er svært alvorlig. Vårt Land skrev i går at 280 kristne er drept de siste ukene. Sommer 2018 rapporterte vi at 200 kristne ble drept.

Rent pressefaglig er det krevende å dekke konflikter der vestlige medier har mangelfull oversikt, som i Nigeria. Mens dødstallene etter terror mot kristne blir overvåket av en rekke organisasjoner og medier, er det ingen som lager den samme statistikken på muslimer som blir drept i terrorhandlinger.

Et godt eksempel er nettopp Nigeria: Mens vi vet at 280 kristne nylig ble drept, har vi ikke oversikt over alle drap på muslimer i samme periode.

De siste dagene har denne kompliserte konflikten imidlertid fått et problematisk etterspill, blant annet på høyreorienterte sider og i sosiale media. Nedslaktingen i Nigeria blir tolket som en del av en verdensomfattende konspirasjon mot kristne, snarere enn en eskalert konflikt der ­kampen om jord er et viktig element.

Det blir påstått at pressen er sekulær, har «kristofobi», og at vi toner vi ned nedslaktingen av kristne i Nigeria. Dette er feil.

Medier som Breitbart og en rekke andre islamkritiske medier nevner på sin side i liten grad at også muslimer blir drept. De bidrar dermed til å sette drapet på kristne inn i en ramme av sivilisasjonskrig mellom kristne og muslimer. Dette er både polariserende og farlig. Og det bidrar til å forme bildet av muslimer som voldelige og ekstreme.

Dersom vi skal komme videre må vi omtale vanskelige konflikter så faktabasert som mulig. Når kristne blir slaktet ned, omtaler vi alltid de tragiske hendelsene. Men det må stå i en sannferdig kontekst. Og vi må ikke underslå at også andre religiøse grupper blir rammet.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
18 dager siden / 2565 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
17 dager siden / 2295 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
13 dager siden / 2234 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
27 dager siden / 2109 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
11 dager siden / 1950 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
17 dager siden / 1477 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
27 dager siden / 1436 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
13 dager siden / 1421 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
21 dager siden / 1169 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere