Leif Hovde

10

Alkohol på skjermen

Publisert: 20. mar 2019

Det sies at det er politisk enighet om at den legale rusmiddelbruken (alkohol) skal reduseres. Forbud mot alkoholreklame og lovgivning når det gjelder lovlig omsetning, er noen virkemidler. Likevel synes det som om de store samfunnsaktørene, som media i ulike varianter, ikke har tatt innover seg at de har et stort holdningsskapende og pedagogisk ansvar. 

Svært ofte gis det inntrykk av at "alkohol hører til" når en begivenhet skal feires, når gode resultater skal oppnås, når det skal meldes om noe festlig eller gledelig. Hva selges i slike sammengenger? Budskapet er tydelig: Ingen fest eller moro eller glede uten alkohol! Det budskapet tar den unge generasjon med seg uten videre. Det er holdningsskaping!

For ikke altfor mange år siden var det et slagord at idrett og alkohol ikke hører sammen. De senere årene synes dette å ha endt opp som en innholdsløs frase. Idrettsledelsen bruker tusenvis av kroner på alkohol. Det sprutes fra champagneflasker under seiersseremonier. Et grelt eksempel fra årets VM på ski: Da Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg begge hadde fått sine medaljer på 10 km, serverte reporter Line Andersen en "shot" til hver av dem for å feire. Det var tydelig for seerne at Flugstad Østberg vegret seg mot å drikke, men fikk ingen sympati fra programlederen. Det nærmet seg et offentlig drikkepress. 

Som seere vet vi selvsagt ikke om "shoten" var alkoholfri. Det gikk i alle fall ikke fram av programmet. Men NRKs vare var solgt - og kjøpt: "VM-medaljer feires med alkohol", for "shot" forbindes vanligvis med alkohol, til og med sterk alkohol. Var det nødvendig? - 50-km-vinner Hans Christer Solund hadde ved hjemkomst Gardermoen ifølge NRK kjøpt med seg 2 flasker vin til å feire med venner. Selvsagt må Holund få kjøpe med seg det han vil, men var det nødvendig for NRK å fortelle akkurat det? - Slik kunne man fortsette med mange eksempler. 

Burde ikke NRK - og alle medier - se at de har en viktig holdningsskapende funksjon som store samfunnsaktører? Burde ikke media gå sammen med de kreftene i samfunnet som prøver å formidle at alkohol ikke nødvendigvis "hører til"?

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere